U mjestu Luka višednevnim slavljem obilježava se bladan sv. Stjepana Prvomučenika

Dani blagdana sv. Stjepana Prvomučenika u slikovitom dugootočkom mjestu Luka započeli su u prošlu subotu s tradicionalnim turnirom u boćanju a završit će s feštanjem, pjesmom i glazbom, konzumacijom raznoraznih domaćih delicija, ribom i mesom i pićem za sve generacije. Za ugođaj večeri na blagdan svetog Stjepana, udruga ŽIL i luška mladež pod kultnim nazivom Luški Šušur organizirali su vodički ansaml Bracera.

Na blagdan svetog Stjepana Prvomučenika u župnoj crkvi koja nosi svečevo ime, koncelobrirano misno slavlje predvodio je don Zdenko Milić uz pripomoć mjesnonog župnika Sali, Žmana i Luke, fra Jakova Teklića. Župna crkva dupkom je bila puna vjernika, kako mještana, gostiju i Lučana koji žive na području Europe i u prekooceanskim zemljama. O Prvomučeniku svetom Stjepanu, jednom od najuglednijem i najmoćnijem svecu nadahnuto je u svojoj homiliji zborio don Zdenko, istaknnuvši blagdan 3. kolovoza, koji je posvećen Našašću sv. Stjepana Prvomućenika. Svojom molitvom za proganatelje kršćanska ikonografija ga prikzuje kao mladića odjevena u đakonsku dalmatinku, mučenika s palmom u jednoj ruci te  s teretom kamena, znakom oruđa kojim je ubijen u drugoj ruci. Čitavo kocelobrirano misno slavlje praćeno je tradicionalnim liturgijskim napjevima uz pratnju na klaviru, profesora i dirigenta Dragana Bubice i župljana pjevača.

Kao što i sama tradicija nalaže, nakon završetka koncelobriranog misnog slavlja, krenula je procesija s kipom, luškim glavnim nebeskim zaštitnikm svetim Stjepanom. Krenulo se od crkve svetog Stjepana, Obalom Svetog Stipana, nastavilo putem Oaze Dolca, do obale Svetog Nikole, uz svečanu kapelicu, natrag obalom do polazne točke svečane procesije, Crkve svetog Stjepana. Uz molitvu, pjesmu i liturgiju svečano slavlje procesije zaustavilo se na četiri postaje poput simbolike na spomen izvještaja o nebeskom svecu Prvomučeniku sv. Stjepanu.  Na čelu procesije ophodni križ nosio je Nevenko Šutrin.

Mjesto s četiri oltara

Starija župna crkva na mjestu današnje župne crkve koja je posvećena glavnom nebeskom zaštitniku Našašću sv. Stjepana Prvomućenika imala je čak pet kamenih oltara. U današnjoj crkvi svetog Stjepana u žargonu sv. Stipan, uz glavni oltar, posvećenom svetom Stjepanu Prvomučniku postavljena su i dva pobočna kamena oltara, Gospe od Ružarija sa slikom Gospe od Ružarija. Također, lijevo od glavnog oltara postavljen je lik Gospe Lurdske. U njegovoj niši je drveni kip Gospe Lurdska, za koji predaja kaže kako ga je Župi Luka poklonio papa Leon XIII. Četvrti oltar postavljen je u kapelici, zavjetnoj crkvici,  svetog Nikole. Poznato je, kako je mjestu Luka već 1926. godine krasila bista sv. Nikole, po luškom žargonu sv. Mikule na obali okrenutom prema otvorenom moru.

Luški mladići

Kao i što sada tradicija nalaže kip svetog Stjepana Prvomučenika nosili su mladići jer je i glavni luški nebeski zaštitnik bio mladić.

Svečani kip nosili su: Sandro Čatić, Petar Žuvić, David Bubica, Marino Marčina, Rocco Karpuzovski i Frane Solarić, javlja Nenad Marčina.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Ne zaboravite i preuzeti našu aplikaciju za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...