U Općoj bolnici Zadar izvedena prva vNOTES histerektomija u Hrvatskoj, tim vodio dr.med. Luka Matak

Prva vNOTES histerektomija s obostranom salpingoovarijektomijom (uklanjanje oba jajnika i jajovoda) izvedena je u Općoj bolnici Zadar – Službi za ginekologiju i opstetriciju.

Sam pojam NOTES kirurgije označava vrstu kirurgije u kojoj se koriste prirodni otvori u svrhu pristupa u abdominalnu šupljinu te se koristi dugi niz godina u gastrointestinalnoj kirurgiji. Postupak je u ginekologiji u svijetu prvi put primijenjen 2012. godine kada je vaginalnim pristupom upotrebljavajući laparoskopiju uklonjena maternica kod pacijentice, a od tada se kao pojam koristi skraćenica vNOTES kirurgija (vaginal natural orifice transluminal endoscopic surgery) kao minimalno invazivna tehnika u kojoj se koristi vaginalni pristup u laparoskopskim zahvatima u ginekologiji. Prednosti NOTES kirurgije nad standardnim transabdominalnim laparoskopskim postupcima su ponajprije redukcija postoperativne boli, brži oporavak te skraćeno vrijeme operativnog zahvata.

U Općoj bolnici Zadar vNOTES histerektomija izvedena je 19. srpnja 2022. god., a operacijski tim prvog vNOTES-a u Hrvatskoj činili su: glavni operater Luka Matak dr.med, asistenti: Frane Markulić dr.med. i Ivan Kolega dr.med., anesteziolozi: Darija Medanić Kosor, dr.med.i Paulo Dušević, dr.med., instrumentarke: Antonia Zalović i Antonia Zubčić. Zahvat je trajao ukupno 50 minuta, a pacijentica je otpuštena iz bolnice drugi postoperativni dan bez komplikacija.

Glavni operater Luka Matak dr.med. edukaciju za vNOTES završio je u Belgiji kod profesora Jana Baekelandta u svibnju ove godine, nakon čega su uz podršku pročelnika Službe za ginekologiju i opstetriciju Zdenka Matasa, dr.med, ravnatelja Željka Čuline, dr.med. te zamjenika ravnatelja Edija Karuca,dr.med. poduzeti koraci za ispunjenje tehničkih i organizacijskih preduvjeta za izvođenje prve vNOTES histerektomije u Hrvatskoj.

Služba za ginekologiju i opstetriciju odavno je prepoznata kao nositelj kvalitete u provođenju minimalno invazivnog pristupa u liječenju ginekoloških bolesti, a na tragu mentora Branka Dukića, dr.med svoj razvoj nastavljaju i mladi specijalisti, navode iz zadarske bolnice.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...