U Tursku stigao prvi brod s ukrajinskim žitaricama

Prva pošiljka ukrajinskih žitarica odobrena od početka rata 24. veljače stigla je danas navečer pred sjevernu obalu Istanbula na Crnome moru, javlja agencija AFP.

Teretni brod Razoni, koji plovi pod zastavom Sijera Leonea, isplovio je u ponedjeljak ujutro iz Odese, na jugu Ukrajine, s 26.000 tona kukuruza namijenjenog Libanonu i treba provesti noć usidren u blizini turske obale. U srijedu ujutro međunarodna ekipa će ga pregledati na ulazu u Bospor, objavilo je tursko ministarstvo obrane.

Ovo je prvi izvoz odobren na temelju ugovora koji su Ukrajina i Rusija uz posredovanje Turske i UN-a potpisale 22. srpnja u Istanbulu kako bi se deblokirale ukrajinske luke i stabiliziralo tržište hrane.

Uskoro kreće pregled broda

Brod dug 186 metara približio se obali malo prije 19 sati po mjesnom vremenu (18 sati po srednjoeuropskom), izvijestili su fotografi i videonovinari AFP-a.

Pregled broda koji traži Moskva kako bi se uvjerila da ne prevozi oružje obavit će “izaslanstvo sastavljeno od turskih, ruskih, ukrajinskih i UN-ovih predstavnika, nakon čega će Razoni nastaviti plovidbu”, rekao je novinarima turski admiral Oezcan Altunbulak, čelnik Zajedničkog koordinacijskog središta koje nadgleda operacije.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...