Uhićen navijač Hajduka zbog napada na TV snimatelja, policija ispaljivala gumene metke i suzavce

Nakon utakmice Vitorije i Hajduka, odigrane u srijedu navečer u portugalskom Guimaraesu, policija je ispred stadiona upotrijebila pendreke i gumene metke protiv Hajdukovih navijača, a jedan od njih je i uhićen zbog napada na tv snimatelja.

Ti su incidenti uslijedili nakon izgreda Hajdukovih navijača dan ranije, te utakmice pune tenzija u kojoj je Vitoria pobijedila 1-0. Pobjeda joj nije bila dovoljna za prolazak dalje u Konferencijskoj ligi zbog poraza 1-3 prije tjedan dana u Splitu.

Hajdukovi navijači su nakon izlaska sa stadiona napali tv snimatelje pa  je policija upotrijebila pendreke, suzavac i gumene metke, pokazuje snimka portugalske televizije Sport TV.

“Navijač koji je napao izvjestitelja televizije TVI/CNN uhićen je te će u četvrtak biti izveden pred istražnog suca”, izvijestio je novinar portugalskog CNN-a.

Nekoliko vozila hrvatskih registarskih oznaka oštećeno je pak na parkiralištu pokraj željezničkog kolodvora u obližnjem mjestu Trofa, izvijestile su novine O Jogo. Na fotografiji se vidi bijeli kombi sa splitskim tablicama razbijenih prozora te drugi kombi i automobil probušenih guma.

Navijački neredi na ulicama Guimaraesa

Noć uoči utakmice policija je zaustavila pet autobusa s Hajdukovim navijačima. Utvrđeno je da su u njima 154 osobe, od kojih su 122 bili državljani Hrvatske, 23 Portugala, a preostalih devet državljani drugih zemalja. Autobusi na putu za Porto zaustavljeni su nakon nereda na ulicama Guimaraesa.

U tom je gradu u utorak oko 22,30 sati stotinjak osoba, većinom zamaskiranih lica obučenih u crno, uplašilo je stanovnike i turiste na teresama kafića. Ljudi su bježali kada su prema njima bačene upaljene baklje i stolice.

Nije bilo ozlijeđenih, a tijekom jutra nitko nije prijavio materijalnu štetu, izvijestila je policija. Svih 154 navijača, čiji su podaci uzeti tijekom zaustavljanja autobusa, bili su pušteni nakon legitimiranja. Policija je kod njih pronašla jednu dimnu ‘bombu’, bokser i masku za prekrivanje lica ‘fantomku’.

Portugalsko ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da su među navijačima Hajduka bili navijači najmanje jedne portugalske navijačke skupine.

“Postoje indicije da su Hajdukovi navijači organizirali dolazak u Portugal na način da ih vlasti ne primijete. Incidenti u Guimaraesu unaprijed su planirani uz sudjelovanje najmanje jedne portugalske navijačke skupine”, navedeno je u priopćenju ministarstva, a koje citiraju novine Record i O Jogo.

Record tvrdi da je riječ o skupini “No Name Boys”, navijačima lisabonske Benfice, s kojima je “Torcida” u prijateljskim odnosima.

Ministarstvo je navelo da je portugalska skupina omogućila hrvatskim navijačima smještaj i kretanje raznim vrstama prijevoza.

U Guimaraesu se nalaze i hrvatski policajci, zaduženi da gostovanje prođe bez incidenata. Portugalski policajci s njima analiziraju nastale incidente.

Tijekom srijede su udruga ugostitelja Guimaraesa, jedna udruga navijača Vitorije i najveća portugalska oporbena stranka, konzervativni PSD, optužili portugalsku policiju za sigurnosne propuste. Predsjednik lokalnog parlamenta Guimaraesa pozvao je policiju da zabrani ulazak navijačima Hajduka.

No, svi Hajdukovi navijači s kupljenim ulaznicama ušli su na stadion gdje se okupilo 15.214 gledatelja. Ministarstvo unutarnjih poslova, pod kontrolom lijeve portugalske vlade, priopćilo je da je osiguranje uoči utakmice bilo adekvatno te da će ophodnje biti pojačane sve dok hrvatski navijači ne napuste Portugal.

Tijekom utakmice su domaći Vitorijini navijači bacali na teren stolice i bočice s vodom prema Hajdukovim igračima i osoblju, a igrači dvaju klubova naguravali su se na travnjaku nakon završetka susreta.

Lokalna policija se u srijedu kasno navečer nije javljala na telefon. Jedan poznatiji pripadnik “Torcide” nije odgovorio na upit Hine.

Slobodna Dalmacija objavila je prije tri dana neprovjerenu priču da će 200 navijača Vitorije tražiti po ulicama pripadnike “Torcide” kako bi ih napali. Pritom se pozvala na neimenovanog navijača Benfice.

Objavljivanje takve vijesti moglo je potaknuti nemile scene na ulicama Guimaraesa, srednjovjekovnog grada sa 157.000 stanovnika.

Prethodnih dana ondje nije bilo naznaka mogućeg sukoba navijačkih skupina niti straha od izgreda, a tijekom prve utakmice u Splitu nisu zabilježeni incidenti. Vitorijini navijači jedni su od strastvenijih u Portugalu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...