Omiljeni meteorolog Vakula otkriva je li ljetu uistinu došao kraj?

HRT-ov glavni meteorolog Zoran Vakula potvrđuje da su u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj najviše dnevne temperature zraka, koje su rijetko gdje prelazile 20 Celzijevih stupnjeva, među najnižima za jučerašnji dan u povijesti mjerenja.

Ipak, u svojoj najnovijoj prognozi najavljuje da će nastavak tjedna i mjeseca potvrditi da ljeto još uvijek traje u cijeloj državi.

“Sasvim stabilno neće biti ni u nastavku kolovoza, ali hoće većinom sunčanije te ponovno iznadprosječno toplo, osobito u unutrašnjosti Dalmacije te na Jadranu i vruće, uglavnom bez jakog vjetra. No, do četvrtka valja računati i na gdjekad jaku, na udare i olujnu buru i tramontanu, i na promjenjivu naoblaku i lokalne pljuskove i grmljavinu. Srećom, vjerojatnost za izraženije nevrijeme prema trenutačnim je izračunima vrlo mala”, umiruje Vakula.

Kazuje i kakva nas jesen i zima očekuju.

“Prognoze za jesen i zimu za većinu Hrvatske, uključujući i Istru, daju povećanu vjerojatnost za barem prosječnu srednju sezonsku temperaturu zraka, što znači da je malo vjerojatno da će povremena hladnija razdoblja zasjeniti ona toplija. Ili jednostavnije, iznadprosječna toplina vjerojatno će nastaviti prevladavati i u nastavku ove godine i početkom sljedeće. Ali naravno, riječ je o dugoročnim prognozama koje su bolje nego prije i bolje u usporedbi s izračunima samo na temelju statistike, ali su još daleko od savršenstva. Događaju se, srećom, prilično rijetko, i u dugoročnim prognozama neki vrlo malo vjerojatni događaji”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...