Večeras u 21 sat zadarski umjetnici sviraju Bjelinskog

Posljednji koncert 62. Glazbenih večeri u Sv. Donatu posvećen je, kao i otvorenje, Bruni Bjelinskom, jednom od najvažnijih hrvatskih skladatelja 20. stoljeća koji je preminuo prije 30 godina na otoku Silbi. Skladbe Brune Bjelinskoga izvest će zadarski glazbenici — tenor Luka Šindija, flautistica Ana Lakić, pijanisti Adrian Valčić, Antonija Šoša Ledenko, Silvija Magdalena Šimić i Ivan Štorić, te zagrebačka sopranistica Antea Poljak.

Koncert je na rasporedu u ponedjeljak, 1. 8. u Svečanoj dvorani Sveučilišta s početkom u 21 sat. Ulaznice su dostupne na adresi kuzd.mojekarte.hr kao i na info pultu II palače, svaki dan osim nedjelje od 11 do 13 i 19 do 21. Na dan koncerta blagajna radi od 11 do 13, te ispred koncertnog prostora od 20 do 21 sat.

Velik dio Bjelinskijeva opusa inspiriran je dječjim temama, pa ne iznenađuje što su ovogodišnje Glazbene večeri počele Petrom Panom, a završavaju ciklusom pjesama Ciciban. Imamo li u vidu da je uz spomenuti balet i ciklus pjesama Bjelinski skladao i operu Pčelica Maja te balete Pinocchio i Mačak u čizmama, nameće se slika o skladatelju koji je do svoje smrti 1992. godine uistinu bio mladić vedroga duha.

Većinu životnoga vijeka proveo je na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji kao profesor, a kao skladatelj Bjelinski je koketirao i s egzotičnim elementima, primjerice južnoameričkim folklorom, bluesom i rock and rollom. Uz spomenuta glazbeno-scenska djela, Bjelinski je ostavio velik ciklus od 15 simfonija, skladanih između 1954. i 1988. godine, što predstavlja jedinstven simfonijski ciklus u povijesti hrvatske glazbe, ali i šire.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...