Velika njemačka banka poslala važno upozorenje od kojeg strahuju svi građani, a posebno klijenti

ECB je podigao kamatne stope s rekordno niskih razina prošlog mjeseca kako bi se izborio s inflatornim pritiskom, no daljnja povećanja gotovo su sigurna jer se izgledi za rast cijena ne poboljšavaju.

Recesija u Njemačkoj, najvećem gospodarstvu eurozone, sve je vjerojatnija, dok će inflacija nastaviti ubrzavati te bi mogla ove jeseni dosegnuti vrhunac – iznad 10 posto, objavila je u ponedjeljak njemačka središnja banka.

S industrijom uvelike oslonjenom na ruski plin, Njemačka je među najosjetljivijima europskim zemljama na bilo kakav prekid opskrbe tim energentom, a rastući troškovi plina već utječu na proizvodnju te se očekuje da će biti i gore.

„Pad gospodarske proizvodnje u zimskim mjesecima postao je mnogo vjerojatniji. Visoki stupanj neizvjesnosti oko opskrbe plinom ove zime te naglo povećanje cijena vjerojatno će teško opteretiti kućanstva i tvrtke”, stoji u izvješću njemačke središnje banke.

Ruska plinska kompanija Gazprom priopćila da će doprema ruskog plina u Europu plinovodom Sjeverni tok 1 biti prekinuta na tri dana, od 31. kolovoza do 2. rujna, zbog „održavanja”.

Rusija ograničava izvoz plina kao odgovor na sankcije Zapada uvedene zbog rusko-ukrajinskog rata. Mnogi, ako ne i većina ekonomista sada smatraju da je recesija u toj zemlji neizbježna.

Visoke cijene i nestašica plina već prisiljavaju tu zemlju na smanjenje potrošnje, pri čemu sektori koji ovise o energentima, od proizvodnje metala do proizvodnje gnojiva, bilježe teške posljedice.

Troškovi energije će u međuvremenu nastaviti povećavati inflaciju, koja bi mogla dosegnuti vrhunac prije jeseni – nešto iznad 10 posto. Time bi stopa inflacije bila za pet puta viša od cilja Europske središnje banke (ECB) o održavanju rata cijena do 2 posto godišnje.

“Ukupno bi stopa inflacije u jesen mogla dosegnuti 10 posto. Rizik od povećanja inflacije je visok, posebno u slučaju potpunog prekida opskrbe plinom iz Rusije”, priopćio je Bundesbank. To povećava rizik od brzog povećanja plaća, posebno s obzirom na rekordno nisku nezaposlenost, što bi moglo produljiti razdoblje visoke inflacije kroz spiralu rasta plaća i cijena, upozorio je Bundesbank.

ECB je podigao kamatne stope s rekordno niskih razina prošlog mjeseca kako bi se izborio s inflatornim pritiskom, no daljnja povećanja gotovo su sigurna jer se izgledi za rast cijena ne poboljšavaju.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...