Više od milijun radnika masovno dali otkaze tražeći stalni posao i ugovor na neodređeno

Radnici u Francuskoj u rekordnom su broju davali otkaze krajem 2021. i početkom ove godine, većinom u potrazi za stalnim poslom, pokazalo je izvješće ministarstva rada.

Više od milijun Francuza dalo je otkaz u razdoblju između listopada prošle i ožujka ove godine, a njih 90 posto željelo je imati stalne ugovore o radu koji nude razinu zaštite među najboljima u svijetu.

Brojka je rekordno visoka, ali trend nije toliko izrazit ako se uzme u obzir povećanje ukupne radne snage posljednjih godina, primjećuje ministarstvo.

Sve više ljudi u mnogim zemljama širom svijeta dalo je otkaz tijekom pandemije, preispitujući posao i životne izbore.

Američki profesor Anthony Klotz nazvao je taj trend “great resignation” (“masovni otkaz”). Francuski podaci ne ukazuju na masovno smanjenje radne snage, tvrdi izvješće.

Prema istraživanju, stopa otkaza iznosila je u Francuskoj u prvom tromjesečju 2,7 posto i bila je najviša u razdoblju nakon financijske krize 2008./2009. godine, ali ipak nešto niža nego prije same krize kada je iznosila 2,9 posto.

“U aktualnom okruženju povećanje stope otkaza čini se normalno i u skladu s gospodarskim oporavkom”, tumače. Radnicima u prilog idu i napetosti na tržištu
rada, piše Poslovni dnevnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...