Vjerojatno to činite krivo! Nova studija pokazala kako pravilno piti lijekove, pogledajte

Otkrili su to u novoj studiji istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins koji su simulirali kako se pilule i tablete tope u ljudskom želucu i otpuštaju u gornji dio crijeva.
Kad popijete tabletu, ona započinje dugo i zamršeno putovanje u vaš želudac, kroz crijeva, a zatim u krvotok.

No apsorpcija može biti otežana, toliko da bi želucu mogao trebati i sat vremena više da otopi oralne lijekove – ovisno o vašem držanju. Otkrili su to u novoj studiji istraživači sa Sveučilišta Johns Hopkins koji su simulirali kako se pilule i tablete tope u ljudskom želucu i otpuštaju u gornji dio crijeva.

Otkrili su da idealno držanje za najbrže upijanje nije uspravno sjedenje, već nagnuto na desnu stranu.

“Bili smo jako iznenađeni da je držanje imalo tako golem utjecaj na brzinu otapanja pilule”, kaže Rajat Mittal, informatičar koji proučava dinamiku tekućina na Medicinskom fakultetu Johns Hopkins, prenosi ScienceAlert. “Nikada nisam razmišljao o tome radim li to ispravno ili krivo, ali sada ću sigurno razmišljati o tome svaki put kad popijem tabletu.”

Oralni lijekovi se apsorbiraju u krvotok kroz crijeva. Da bi stigli tamo, prvo moraju proći kroz želudac i pilorus, ventil koji se otvara i zatvara tijekom probave.

Iako možda niste toliko zabrinuti koliko brzo vaše tijelo apsorbira vitaminske dodatke, apsorpcija lijekova ima ozbiljne posljedice za to koliko brzo lijekovi protiv bolova počnu djelovati ili koliko postojano lijekovi stabiliziraju krvni tlak.

Stoga su Mittal i kolege testirali četiri položaja koristeći računalni model ljudskog želuca, koji se temeljio na slikama skeniranja tijela visoke rezolucije 34-godišnjeg muškarca.

Nazvan StomachSim, model je simulirao tekućinu i biomehaniku pilule koja se kreće kroz probavni trakt i kojom brzinom će biti izbačena iz želuca u dvanaesnik, prvi dio tankog crijeva gdje počinje apsorpcija hranjivih tvari.

Uzimanje tableta dok ste bili naslonjeni ili ležali na desnoj strani značilo je da su lijekovi skliznuli u najdublji dio želuca računala i “otapali se” dvostruko brže od tableta koje su uzete sjedeći uspravno.

Ležanje na lijevoj strani ili naginjanje na lijevu stranu usporilo je otapanje tako da je bilo potrebno do pet puta više vremena za apsorpciju tableta u tom položaju u usporedbi s uspravnim položajem, gdje su gravitacija i anatomija na strani želuca.

“Za starije osobe, osobe koje sjede ili su vezane za krevet, okreću li se ulijevo ili udesno, to može imati veliki utjecaj”, objašnjava Mittal.

Prethodne studije su na sličan način otkrile da ležanje na desnoj strani ubrzava brzinu kojom želudac izbacuje hranu u crijeva, a da sjedenje, stajanje ili okretanje na desnu stranu također ubrzava apsorpciju oralnih lijekova.

Kako bi otišli korak dalje, istraživači su simulirali što se događa s apsorpcijom tableta ako netko ima stanje koje se zove gastropareza, gdje oštećeni živci ili oslabljeni trbušni mišići zaustavljaju ili usporavaju pravilno pražnjenje želuca.

“Pokazali smo da računalni modeli i simulacije mehanike želučane tekućine mogu pružiti korisne i jedinstvene uvide”

Otkrili su da je čak i malo smanjenje simulirane probavne moći želuca dovelo do primjetnih razlika u brzini probave i izbacivanja tablete u dvanaesnik – slično promjenama u držanju.

“Samo držanje ima tako velik utjecaj da je to jednako kao da nečiji želudac ima vrlo značajnu disfunkciju što se tiče otapanja tableta”, kaže Mittal.

Naravno, mnogo toga se događa nakon što lijekovi i hrana prođu kroz želudac, u crijeva i konačno u krvotok. Također ne zaboravimo da su računalne simulacije korisni, ali vrlo pojednostavljeni modeli složenih procesa.

Koliko tekućine, plinova i hrane imate u želucu također može utjecati na probavu, ali istraživači to nisu modelirali.

“Unatoč ovim i drugim ograničenjima, pokazali smo da računalni modeli i simulacije mehanike želučane tekućine mogu pružiti korisne i jedinstvene uvide u složene fiziološke procese koji su u osnovi otapanja lijeka”, piše tim.

Način na koji naše tijelo obrađuje lijekove također može biti pomalo izvan naše kontrole, zahvaljujući našim genima.

U polju zvanom farmakogenetika, studije gena koji kodiraju enzime zadužene za razgradnju spojeva bacaju malo svjetla na to zašto ljudi reagiraju na iste lijekove na različite načine – razlike koje se mogu pratiti sve do naših prapovijesnih rođaka, neandertalaca.

Dakle, dok vaše držanje naizgled čini veliku razliku u tome koliko brzo vaše tijelo apsorbira oralne lijekove, postoji mnogo više od priče.

Studija je objavljena u Physics of Fluids, prenosi Poslovni.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...