Vučetić: “Crkva prašta takvima kao Škugor jer je riječ o pravoj, hrvatskoj krađi. Plenković ih sve podržava”

Šteta za Inu, tvrdi USKOK, prelazi milijardu kuna, protuzakonita zarada Damira Škugora i njegova oca je gotovo pola milijarde kuna, dok je Škugorov poslovni partner Goran Husić profitirao za preko 90 milijuna kuna, a predsjednik Hrvatske odvjetničke komore Josip Šurjak za 68.9 milijuna kuna.

Na računu njihove tvrtke OMS Upravljanje ostalo je još preko 200 milijuna kuna protuzakonito ostvarene odbiti.

Kako je objavio ŠibenikIN, Škugor i njegova obitelj imali su u crkvi Gospe od Zdravlja u Dubravi kraj Šibenika rezerviranu klupu u prvom redu na misama, a financirali su i obnovu crkve i župnog dvora.

“Baš je Damir Škugor imao svoje mjesto u našoj crkvi i nitko na to mjesto u prvom redu nije smio sjesti. Donirao je 100.000 kuna za crkvu u Dubravi i time valjda kupio mir kod crkve i Boga.

Nije bio često tu, ali su mu zato roditelji Dane i Radojka skupljali lemozinu na misama. Majka mu se ponašala kao da je crkva njena, a po selu se priča da su baš zbog nje smijenjeni svećenici koji joj nisu odgovarali. Sad ni nemamo svog župnika, nego nam dolaze na mise sa strane”, rekao je čitatelj ŠibenikIN-a koji je želio ostati anoniman.

Marko Vučetić, teolog i filozof za Index govori da je potrebno krenuti od zakonitosti kriminalnog uma koji, naprosto, sve krade – od novca do morala, pa i boga.

“Ukradenog boga treba negdje smjestiti, da ga ovakvi tipovi drže na oku, kako bi bog postao malen, a oni veliki. Veliki vjernici malenog boga žele biti prvi i u crkvama, zato se tamo nalaze u prvim redovima. Hrvatska je postala zemlja u kojoj interes više ne izaziva netko tko je ukrao milijune, to je već na razini očekivanog standarda kada je riječ o političarima, članovima stranke osuđene za korupciju. Nama je afera u Ini afera samo zbog etabliranja jednog novog standarda, a on glasi: nemojmo biti papci kao oni koji nas biraju, ukradimo im milijarde, opet će nas izabrati. U državi izabranih lopova ne može opstati bog, on je ili opljačkan ili utamničen u crkvama koje su obnovili lopovi. Takvi lopovi su dvostruko veliki – po ukradenim sredstvima i po političkoj podršci. Sve njih, nesumnjivo, podržava premijer Plenković. Potrebno je s njegovog lika razgrnuti veo poštenja i svetačkog neznanja o onome što njegova ekipa radi. On to zna i on to želi, baš kao što i korumpirani predstavnici Crkve žele da u njihovim crkvama, u prvim redovima, sjede veliki lopovi koji ukradenim novcem financiraju obnove crkava kao tamnica za opljačkanog boga”, govori on.

Koje je njegovo mišljenje o slučaju Škugor, čovjeku osumnjičenom za pljačku, koji je ujedno veliki vjernik?

“Vjera pripada osobi, a ne javnosti. Kada mi netko kaže da je vjernik, ja mu to ne vjerujem. Javno očitovanje vjere, pogotovo one velike, uzvišene, nadmoćne i ortodoksne, znak je da tu nema ni govora o vjeri. Vjera komunicira mir, blagost, praštanje, ljubav, uvažavanje. Takva vjera prerasta u kulturu mira, blagosti, praštanja, ljubavi i uvažavanja. Vjera koja se javno očituje kao velika najobičnija je prevara. Vjernici nemaju potrebu živjeti u teokratskoj državi, ali imaju potrebu živjeti u državi mira, slobode i poštenja. Lopovi žele teokraciju u kojoj su najveći lopovi ujedno i najveći vjernici”, navodi Vučetić.

Je li moguće u nekom teoretskom smislu uopće opisati taj trokut – HDZ – nepoštenje – Crkva, što definira tu povezanost?

“Katolička crkva je, za vrijeme jugoslavenske države, djelovala kao pseudopolitičko tijelo koje je čuvalo ideju nacionalne države. Ironija je da se pretjeranom brigom o nacionalnom Katolička crkva u Hrvatskoj pravoslavizirala, a da toga nije svjesna. Katolička crkva u Hrvatskoj je polupravoslavna ili ni katolička ni pravoslavna, negdje između. U takvoj Crkvi je moguće da HDZ krade i da tu krađu Crkva prašta jer je riječ o pravoj, hrvatskoj krađi koju smo, kako se to kaže, čekali gotovo tisuću godina. HDZ je stvorio hrvatsku državu da bi je pljačkao, a polupravoslavna crkva je takvu državu željela. Ne treba čuditi što takva država i takva Crkva u ratnim zločincima vide nacionalne heroje i uzore vjere. Kakva država, takvi heroji, kakva Crkva, takvi i vjernici”, govori.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...