Zaposlenici Googlea pod sve većim pritiskom zbog poslovnih rezultata: “Bit će krvi…”

Dok je sve do nedavno jedna od glavnih tema tehnološke industrije bio nedostatak radne snage, u posljednje se vrijeme narativ koji okružuje tehnološke divove, kao i startupove, prilično promijenio. Razlog je, jasno, loša globalna ekonomska situacija do koje je došlo zbog brojnih faktora, a ponajviše zbog pandemije i rata u Ukrajini i svih povezanih događaja.

Dio kompanija zbog toga je najavio kako će trenutačno prekinuti s novim zapošljavanjima, ali sve se češće spominju i otkazi. Zuckerberg je tako nedavno govorio o otkazima za zaposlenike koji ne ostvaruju očekivane rezultate, a slične poruke mogli smo čuti i iz npr. Tesle i Twittera.

Čini se kako je sve napetije i u Googleu, odnosno Alphabetu. Prvi čovjek tvrtke Sundar Pichai nedavno je, upozoravajući na nesigurno razdoblje ispred njih, zaposlenicima rekao kako moraju poboljšati fokus i produktivnost, a u kompaniji sve se više priča i o “stezanju remena” te je također najavljen privremeni prekid zapošljavanja, a mnogi strahuju i od otkaza.

Na to ih je već počeo upozoravati viši menadžment u kompaniji, a zaposlenicima u Cloud odjelu već su najavili strože ocjenjivanje njihova učinka. Prema informacijama koje su procurile u javnost, prodajni tim od nadređenih je dobio poruku da, ako njihovi rezultati ne budu pozitivni, bit će krvi na ulicama. Prema informacijama The New York Posta, riječ je o šifriranoj poruci s kojom se zaposlenicima prijeti otkazima.

Alphabet, odnosno Google, jedna je od kompanija koja je profitirala tijekom pandemije tijekom koje je porasla potražnja za digitalnim proizvodima i uslugama. Činilo se kako je jedno vrijeme glavna briga tvrtke bila nedostatak radne snage te nesuglasice oko udaljenog rada, no sada su te stvari u drugom planu te menadžment na čelu s prvim čovjekom Pichaijem forsira priču u fokusu i produktivnosti koji nisu na nivou na kojem bi trebali biti.

Dio analitičara misli kako bi to moglo biti pripremanje terena za potencijalne otkaze do kojih bi moglo doći ako se gospodarska situacija ne popravi, odnosno ako dođe do pada na tržištu digitalnog oglašavanja, piše Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...