11-godišnjak hospitaliziran nakon napada skupine od preko 10 učenika u školi! Majka: “Udarali su ga šakama, gazili po licu!”, Ravnatelj: “Stariji učenici se glupiraju, čekamo klasifikaciju djela”

Škola mora biti mjesto nulte tolerancije na nasilje.

Nažalost, većina obrazovnih ustanova zanemaruje pedagoški aspekt, ne daje na važnosti pravovremenoj timskoj intervenciji i razvoju vještina rješavanja sukoba.

Kao zemlja, nakon smrti Luke Ritza koji je preminuo od posljedica brutalnog premlaćivanja od strane vršnjaka, trebali smo i morali naučiti više.

Nismo.

Strahovita priča dolazi iz Biograda.

11-godišnjak je hospitaliziran u Općoj bolnici Zadar nakon što ga je napala skupina od preko desetero učenika, šaketala ga, bacala po podu, gazila mu po glavi…

Sin mi ide u peti razred osnovne škole u Biogradu. Otišao je u toalet gdje ga je iza vrata dočekala skupina od 10,15 učenika. To je prema riječima pedagoga. Oni su učenici šestog i sedmog razreda. Počeli su ga udarati šakama, pao je na pod, nastavili su ga tuči, jedan mu je stao na glavu, nogom mu je ugazio lice… Naišla je profesorica engleskog jezika koja ih je razdvojila… Ljuti me što nas jučer nitko iz škole nije nazvao. Ni nas roditelje, ni hitnu pomoć. Samo su nam rekli da je ‘otišao u krivi wc’, u nevjerici nam kaže zabrinuta majka čije je dijete sinoć zadržano u bolnici na promatranju.

Kada je došao iz škole počeo je povraćati i žaliti se na bolove u trbuhu. U bolnici su mu napravili rendgen i ultrazvuk. Uočene su dvije traume od udaraca u području trbuha. Kako bolovi nisu stali, ostavili su ga na promatranju da ne bi slučajno došlo do unutarnjeg krvarenja, nastavlja majka pretučenog dječaka koju je škola, kazuje nam, kontaktirala tek danas.

Napokon su shvatili ozbiljnost situacije, rekli kako se radi o 10-ak djece. Ovo nasilje već traje već dulje vremena. Mom djetetu dogodilo se prvi put, ali u razgovoru s roditeljima čula sam za druge primjere. Neke su čak prebacivali u drugu smjenu kako bi ih razdvojili, kaže nam sugovornica.

Ravnatelja Osnovne škole Biograd Joška Brtana nazvali smo kako bismo pitali je li upućen u situaciju i koje će sankcije donijeti protiv maloljetnih nasilnika.

Gledajte, u školi smo upućeni u slučaj. Svi sudionici su poznati i njihovi su roditelji obaviješteni. To se dogodilo u sanitarnoj prostoriji koju ne kontroliramo, jer na to nemamo prava. Bit će kažnjeni u skladu s pravilnikom škole. Čekamo još klasifikaciju samog djela i u skladu s njom ćemo poduzeti daljnje korake, kaže nam ravnatelj koji smatra da cilj skupine koja je napala 11-godišnjaka nije bilo nasilje kao takvo.

Ovakve situacije se ne događaju često, ali se susrećemo s njima. Stariji učenici se narodskim rječnikom idu glupirati i obično to rade mlađima. Cilj im nije bio nasilje. Naravno, to ih ne oslobađa krivice. Pravilnik je jasan. Ako se dogodi ozljeda, automatizmom ide ukor. Tu nema govora. Kada je fizička ozljeda u pitanju, osim škole, u slučaj se uključuju i liječnici i policija, kaže nam ravnatelj Brtan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...