20 milijuna gradskih kuna za školske obroke; Botić: “Restorani koji zimi zatvaraju mogli bi raditi kao vanjski suradnici”

Inicijativa “Pravo svakog djeteta na školski obrok” opet je pozvala Vladu da besplatnu školsku prehranu za sve osnovnoškolce prepozna kao jednu od mjera pomoći obiteljima s djecom te da se ona uvrsti u paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena i krize. Smatraju da se sustav školske prehrane nedovoljno financira i da taj problem treba riješiti kroz osiguranje javnih sredstava.

Na sjednici Gradskog vijeća Marjana Botić osvrnula se na temu školskih obroka i situacije sa zadužnicama u školi Krune Krstića koja se već danima proteže kroz medije.

Nezgodna situacija koja se dogodila oko založnice za školski obrok u školi Krune Krstića potakla je nužnu raspravu. Akcija mladih već tri godine pokušava pokrenuti raspravu da se osiguraju školski obroci koji su nužni za svu djecu u školi, a onda roditelji kojima su primanja dostatna mogu sudjelovati u njihovoj subvenciji. Djeca stoje u školi sedam, osam sati i ako nemaju obrok – to je protivno Ustavu! S pročelnikom Joso Nekićem prošle smo godine razgovarali o sredstvima koja bi se trebala za osigurati za grad Zadar, a kako bi učenici u svakoj školi imali obroke. A čak sam i s udrugom privatnika restorana pričala o tome da bi zimi, kako ne bi svoje objekte u potpunosti zatvarali, mogli postati vanjski suradnici. Oni bi po subvencioniranim cijenama osiguravali školske obroke za svu djecu. S pročelnikom smo pričali o svoti od 20 do čak 50 milijuna kuna, ali to se odnosilo i na postojanje školskih kuhinja. Za jedan grad kao što je Zadar – to nije puno! Žalosno je da se škola i roditelji brinu o ovom pitanju, umjesto da su država i grad osigurali taj nužni pedagoški standard, kazala je Botić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...