Ako se budite omamljeni, ovih nekoliko savjeta stručnjaka moglo bi vam pomoći

Otprilike 62 posto odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu kaže da se muči s ustajanjem barem dva jutra tjedno, a 25 posto se svaki dan osjeća omamljeno, prema novom istraživanju aplikacije za pametni alarm i praćenje sna, kako piše The Independent.

Biti malo omamljen ujutro može biti sasvim normalno

Prvo i najvažnije, ako ujutro ne iskačete iz kreveta puni energije, to ne mora značiti da nešto nije u redu.

“Buđenje nije promjena koja se događa trenutno, već postupan proces koji može trajati do četiri sata”, objašnjava dr. Guy Meadows.

“Buđenje bi se moglo usporediti s uključivanjem računala: Ne možete ga u potpunosti koristiti dok procesor ne učita operativni sustav i ne pokrene sve programe”, dodaje Meadows.

Vrijeme je važno

Imajući na umu gornje objašnjenje, vrijeme buđenja moglo bi utjecati na to koliko se omamljeno ili budno osjećate.

“Veća je vjerojatnost da ćete osjetiti omamljenost kada ne spavate dovoljno. Možda ste počeli postavljati alarm ranije nego inače ili ste se naglo probudili iz dubokog sna”, kaže dr. Nisa Aslam, liječnica opće prakse i stručnjakinja za spavanje. ”

Prirodno buđenje

Da bismo se osjećali što je svježije moguće, idealno je da se probudimo prirodno i spontano, prenosi Index.

Osvijetlite svoje jutro

Sunčeva svjetlost može biti važna u borbi protiv omamljenosti. Kao što Meadows objašnjava: “Ljudi se napajaju solarnom energijom, bude se s izlaskom sunca i idu na spavanje sa zalaskom. Svjetlost potiče otpuštanje hormona kortizola, koji budi i daje upute vašem mozgu i tijelu da se probude i budu aktivni.”

Doručkujte

Prvi obrok u danu također bi vam mogao pomoći da se riješite pospanosti i opskrbite se potrebnom energijom za početak dana.

Okruženje je bitno

Ako vam jutarnje buđenje teško pada, neka vaša spavaća soba bude što privlačnija, predlaže Meadows.

Ako ne možete funkcionirati dok ne popijete jutarnju kavu, nabavite aparat za kavu s timerom, tako da se možete doslovno probuditi i osjetiti miris kave. Ako se više volite probuditi uz glazbu ili vijesti, nabavite alarm s ugrađenim radijem, kaže Meadows.

Tjelovježba

Tjelovježba je možda posljednja stvar koju želite raditi kad se probudite omamljeni, ali bi mogla povećati vašu razinu energije. “Jutarnja tjelovježba može vam pružiti snažan dotok energije, probuditi vas za cijeli dan”, kaže Meadows.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...