Bankari pri odobrenju kredita uz plaću počeli uvažavati i druge izvore prihoda, a ovo su opcije

Kreditna sposobnost je ključan uvjet za odobravanje kredita neke banke, a predstavlja procjenu može li potencijalni dužnik preuzeti obvezu njegove redovite otplate.

Prilikom procjene kreditne sposobnosti banka provjerava redovna primanja, status zaposlenja, poslodavca kod kojeg je zaposlen potencijalni korisnik kredita, postojeće kreditne obveze (iznos i redovitost njihovog izvršavanja) te potencijalne obveze (sudužništvo, jamstvo i sl.).

Iz Zagrebačke banke pojašnjavaju za Tportal da se, prilikom procjene kreditne sposobnosti građana, primanja klijenta mogu temeljiti na različitim vrstama dohotka kao što su dohodak od nesamostalnog rada, dohodak od samostalnog rada, drugi dohodak…

Na sličan način postupaju i u Erste banci, u kojoj svakom kreditnom zahtjevu pristupaju individualno te provode postupak evaluacije kreditne sposobnosti. Pritom promatraju cjelokupnu sliku klijenta, uzimajući u obzir sve parametre, uključujući urednost u dosadašnjem servisiranju obveza, kao i sve redovne primitke.

‘U tom smislu, činjenica da klijent redovno ostvaruje dodatne prihode, kao što je primjerice prihod od iznajmljivanja nekretnina, uzima se u obzir prilikom realizacije novog financiranja ako se evaluacijom kreditnog zahtjeva i postupkom procjene kreditne sposobnosti utvrdi da zadovoljava ostale tražene kriterije’, pojašnjavaju iz Erste banke.

Prilikom procjene kreditne sposobnosti za poduzetnike i osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, uz podatke o primanjima, uzimaju se u obzir podaci o bonitetu obrta ili tvrtke. Primjerice, poduzetniku koji upravlja vlastitom tvrtkom kreditna sposobnost se procjenjuje na temelju plaće, ali se promatra i poslovanje tvrtke (dobit, zaduženost i sl.).

U novije vrijeme banke imaju fleksibilniji odnos i prema radnopravnom statusu.

Kako je u Hrvatskoj velik broj radnika zaposlen na određeno vrijeme, prilagodile su se uvjetima na tržištu te i njima odobravaju kredite uz uvjet da imaju kontinuiran radni staž (minimalno šest mjeseci) i redovitost u izvršavanju postojećih kreditnih obveza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...