Batur: “Linarni akcelerator u Zadar stiže na proljeće! Stručnjaci za rad na njemu već prolaze obuku!”

Mirka Batur, članica predsjedništva Lige protiv raka napokon donosi dobre vijesti na temu, u zadarskoj javnosti toliko spominjanog linearnog akceleratora.

U Hrvatskoj od raka godišnje oboli oko 25.000 ljudi, a umire oko 13.500, stoga je ovaj uređaj prijeko potreban.

Inače, u lipnju ove godine službeno je potvrđeno kako Ministarstvo zdravstva nabavlja 23 linearna akceleratora za najopterećenije radioterapijske ustanove.

Riječ je o KBC-ima Zagreb, Sestre milosrdnice, KBC Split, Rijeka i Osijek te KB Dubrava i OB Zadar.

– Do sada je prikupljeno 2.443.604 kuna, mi nećemo platiti linearni akcelerator jer ga plaća ministarstvo, jedan od pet. Svi mi spočitavaju zašto akcelerator još nije tu jer je premijer prije godinu dana obećao uređaj. Uređaj nije došao jer nije gotova zgrada za njega, obnavlja se zgrada bivše infektologije. Za linearni akcelerator potrebno je izgraditi i posebno urediti zgradu zbog zračenja. Ona sredstva koja mi imamo na računu bit će utrošena za popratnu opremu linearnog akceleratora. Stručnjaci za rad na samom uređaju su već debelo na obuci, uvjereni smo da bi na proljeće sljedeće godine mogli biti prva bolnica koja nije klinički bolnici centar, Zadar će zaista biti prva opća bolnica koja će dobiti linearni akcelerator. Nije jednostavno, puno je rada i puno ljudi radi na tome, kazala je Batur.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...