Bivši šef PNUSKOK-a o mafijaškim ubojstvima: “Hrvatska je pogodna za skrivanje. Slučaj s Paga ne treba čuditi…’

O mafijaškim obračunima u RTL-u Danas Ivana Ivanda Rožić razgovarala je u studiju s bivšim načelnikom Policijskog USKOK-a Mariom Bertinom.

Za brutalno ubojstvo na Zrću krajem kolovoza rekao je:

“Usred turističke sezone imati ubojstvo, to je nešto najgore što se može dogoditi. Naročito na takvoj destinaciji. Jednu stvar bih skrenuo pažnju, na području Zrća i Katarelca, jer ne radi se o istom području, dolazi masa građana iz Velike Britanije. Oni su ogromni konzumenti opojnih droga, i to u nenormalnoj količini. Tim problemom se, nažalost, ne bavi nitko… Nema dovoljno snaga. Jedan dio snaga bavi se migrantima i više nemate dovoljno specijaliziranih službenika koji su se bavili suzbijanjem kriminaliteta droga. Vi sad imate situaciju da se u tom području koriste službenici koji su priučeni, praktički rade po terorizmu, a idu plijeniti drogu. To nije isto.”

Rekao je da su prepustili uličnu redukciju droga odori:

“Ako netko na ulici preprodaje drogu i vidi na 50 metara odoru, što će napraviti? Odbaciti će drogu, pobjeći će, još da čuje tiruliruliru…”

“Vi želite reći da se Zrćem nitko ne bavio, iako su tamo velike količine droga?”

“Pa da, i stojim iza toga. Ja bih volio da mi to netko argumentirano pobije. Ali argumentirano. A ja ću argumentirano reći svoje.”

Nabrojao je, neka mu se kaže koliko je zaplijenjeno droge na Zrću 2015. i 2016., koliko je službenika na tome radilo, je li bilo ekscesa, je li 2019. bilo ekscesa, a zašto je 2018. ubijen čovjek u međusobnom obračunu pripadnika bandi, Englez.

Novinarka ga je pitala dalje:

“Hrvatska je dakle pogodna za skrivanje?”

“Pa naravno. Iz ovog razgovora ste to mogli zaključiti. Da, pogodna je. Nema kontrole ako nema suradnje s drugim sigurnosnim službama iz drugih zemalja od kojih dobijete podatke o osobama na koje trebate obratiti pažnju”, potvrdio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...