Borba između HZZO-a i Cukrića se nastavlja, hoće li HZZO opet odbiti uvrštavanje lijeka Baqsimi na listu lijekova?

U dopisu koji je ispred udruge Cukrići potpisala Doris Bailo, predsjednica udruge, još jednom apelira na HZZO, koji je već dva puta odbio na listu osnovnih lijekova uvrstiti glukagon u spreju.

Među zahtjevima za uvrštenje na Osnovnu listu lijekova (pomagala) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ponovno se našao Baqsimi, inhalacijski glukagon / glukagon u spreju – lijek koji spašava život djeci i odraslim osobama oboljelima od šećerne bolesti – u slučaju hipoglikemijske kome. HZZO je do sada dvaput odbio uvrstiti inovativni preparat (koji se “čekao” preko 20 godina) koji značajno pojednostavljuje pomoć osobama koje se nalaze u nesvjesnom stanju zbog izrazito niskog šećera u krvi. O zahtjevu će HZZO Povjerenstvo za lijekove uskoro ponovno odlučivati.

Uvrštavanje ovog lijeka zatraženo je i peticijom koju je podržalo gotovo 50 tisuća potpisnika, dijabetičke udruge, Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga, dijabetolozi te, između ostalih, i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku.

Glukagon je hormon koji, kao i inzulin, proizvodi gušterača. U slučaju ozbiljne hipoglikemije – velikog pada koncentracija glukoze u krvi, a to je stalna opasnost kojoj su izložene osobe oboljele od šećerne bolesti na inzulinskom tretmanu, glukagon je neophodna i nezamjenjiva prva pomoć u toj hitnoj zdravstvenoj situaciji.

Baqsimi je nova vrsta glukagona u obliku nosnog spreja, sitnog praha kojeg je lako aplicirati. Hipoglikemija se događa naglo i intervencija treba biti trenutna. Stoga je nužno da i pomagači bez zdravstvene obuke mogu jednostavno i pravilno dati glukagon, što nije slučaj kad je riječ o glukagonu u injekciji tj. lijeku u injekciji gdje je potrebno prije aplikacije osobi u nesvjesnom ili polusvjesnom stanju pomiješati tekućinu i prah.

Statistički podaci govore kako u RH imamo 37.273 osobe oboljele od šećerne bolesti tip 1 kojima dostupnost ovog inovativnog lijeka praktički znači izbor između života i smrti u kritičnim situacijama. Visoka cijena proizvoda farmaceutske tvrtke Eli Lilly sve je manje razlog za takvu odluku budući da je cijena u „slobodnom padu“, u malo više od godinu dana u Sloveniji snižena sa 103€ na 59€ (od srpnja prošle do rujna ove godine).

Pritom, treba imati na umu kako se radi o pomagalu koje se primjenjuje samo u srećom, rijetkim situacijama a ne trajno poput inzulina. Činjenica je da svaka osoba oboljela od šećerne bolesti može upasti u stanje hipoglikemijske kome a posjedovanje glukagona u spreju daje i osjećaj sigurnosti i mira oboljeloj osobi kao i osobama koje se o njoj brinu (roditelji, prijatelji i odgojno  obrazovni djelatnici).

Usprkos velikom pritisku javnosti i struke, HZZO je do sada ustrajavao u odbijanju uvrštavanja Baqsimi na osnovnu listu i tako onemogućava osobama oboljelim od šećerne bolesti tip 1 lijek koji im, doslovno, znači izbor između života i smrti u kriznim situacijama.

Naša Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar pokrenula je peticiju koja je prikupila skoro 50.000 potpisnika. Našu inicijativu podržala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak , dipl. oec., te brojni Saborski zastupnici povodom 1. Hrvatskog dana šećerne bolesti.

S Europske konferencije EASD (European Association for the Study of Diabetes) koja upravo traje u Stockholmu, uvrštenje glukagona na inhaliranje na HZZO listu je podržao i prof. Dario Rahelić predstojnik referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, predsjednik stručnog dijabetološkog društva te službeni koordinator za dijabetes pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...