Borba između HZZO-a i Cukrića se nastavlja, hoće li HZZO opet odbiti uvrštavanje lijeka Baqsimi na listu lijekova?

U dopisu koji je ispred udruge Cukrići potpisala Doris Bailo, predsjednica udruge, još jednom apelira na HZZO, koji je već dva puta odbio na listu osnovnih lijekova uvrstiti glukagon u spreju.

Među zahtjevima za uvrštenje na Osnovnu listu lijekova (pomagala) Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje ponovno se našao Baqsimi, inhalacijski glukagon / glukagon u spreju – lijek koji spašava život djeci i odraslim osobama oboljelima od šećerne bolesti – u slučaju hipoglikemijske kome. HZZO je do sada dvaput odbio uvrstiti inovativni preparat (koji se “čekao” preko 20 godina) koji značajno pojednostavljuje pomoć osobama koje se nalaze u nesvjesnom stanju zbog izrazito niskog šećera u krvi. O zahtjevu će HZZO Povjerenstvo za lijekove uskoro ponovno odlučivati.

Uvrštavanje ovog lijeka zatraženo je i peticijom koju je podržalo gotovo 50 tisuća potpisnika, dijabetičke udruge, Hrvatski Savez Dijabetičkih Udruga, dijabetolozi te, između ostalih, i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom te Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku.

Glukagon je hormon koji, kao i inzulin, proizvodi gušterača. U slučaju ozbiljne hipoglikemije – velikog pada koncentracija glukoze u krvi, a to je stalna opasnost kojoj su izložene osobe oboljele od šećerne bolesti na inzulinskom tretmanu, glukagon je neophodna i nezamjenjiva prva pomoć u toj hitnoj zdravstvenoj situaciji.

Baqsimi je nova vrsta glukagona u obliku nosnog spreja, sitnog praha kojeg je lako aplicirati. Hipoglikemija se događa naglo i intervencija treba biti trenutna. Stoga je nužno da i pomagači bez zdravstvene obuke mogu jednostavno i pravilno dati glukagon, što nije slučaj kad je riječ o glukagonu u injekciji tj. lijeku u injekciji gdje je potrebno prije aplikacije osobi u nesvjesnom ili polusvjesnom stanju pomiješati tekućinu i prah.

Statistički podaci govore kako u RH imamo 37.273 osobe oboljele od šećerne bolesti tip 1 kojima dostupnost ovog inovativnog lijeka praktički znači izbor između života i smrti u kritičnim situacijama. Visoka cijena proizvoda farmaceutske tvrtke Eli Lilly sve je manje razlog za takvu odluku budući da je cijena u „slobodnom padu“, u malo više od godinu dana u Sloveniji snižena sa 103€ na 59€ (od srpnja prošle do rujna ove godine).

Pritom, treba imati na umu kako se radi o pomagalu koje se primjenjuje samo u srećom, rijetkim situacijama a ne trajno poput inzulina. Činjenica je da svaka osoba oboljela od šećerne bolesti može upasti u stanje hipoglikemijske kome a posjedovanje glukagona u spreju daje i osjećaj sigurnosti i mira oboljeloj osobi kao i osobama koje se o njoj brinu (roditelji, prijatelji i odgojno  obrazovni djelatnici).

Usprkos velikom pritisku javnosti i struke, HZZO je do sada ustrajavao u odbijanju uvrštavanja Baqsimi na osnovnu listu i tako onemogućava osobama oboljelim od šećerne bolesti tip 1 lijek koji im, doslovno, znači izbor između života i smrti u kriznim situacijama.

Naša Udruga djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja Cukrići Zadar pokrenula je peticiju koja je prikupila skoro 50.000 potpisnika. Našu inicijativu podržala je i pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slošnjak , dipl. oec., te brojni Saborski zastupnici povodom 1. Hrvatskog dana šećerne bolesti.

S Europske konferencije EASD (European Association for the Study of Diabetes) koja upravo traje u Stockholmu, uvrštenje glukagona na inhaliranje na HZZO listu je podržao i prof. Dario Rahelić predstojnik referentnog centra za dijabetes Vuk Vrhovac, predsjednik stručnog dijabetološkog društva te službeni koordinator za dijabetes pri Ministarstvu zdravstva Republike Hrvatske.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...