Charles III. postao kralj, u govoru se posebno osvrnuo na majku: “Bila je bez premca u svom trajanju”

Charles III. u subotu je službeno proglašen kraljem na povijesnoj ceremoniji u palači St. James.

Kraljica Elizabeta II. koja je bila najdugovječniji britanski monarh, preminula je u dvorcu Balmoral u četvrtak poslijepodne u dobi od 96 godina.

Govor kralja

“Moja je majka dala primjer doživotne ljubavi i nesebičnog služenja. Majčina vladavina bila je bez premca u svom trajanju, predanosti i odanosti. Čak i dok tugujemo, zahvaljujemo za ovaj najvjerniji život. Duboko sam svjestan ovog dubokog naslijeđa i teških dužnosti i odgovornosti koje su sada prenesene na mene.”

Duboko sam ohrabren stalnom potporom moje voljene žene. Provodeći ovaj težak zadatak koji mi je povjeren molim se za moć i vodstvo Boga.

Cijeli svijet suosjeća sa mnom u nenadoknadivom gubitku koji smo svi pretrpjeli.

Ja, Charles III. milošću Boga, branitelj vjere, vjerno obećvam i prisežem da ću održavati teritorij istinske protestantske vjere.”

Stručnjak za protokol: “Kraljičin sprovod bit će spektakularan”

Stručnjak za protokol Zdeslav Perković u Novom danu je komentirao Dani žalosti koji je proglašen u Ujedinjenom Kraljevstvu povodom smrti kraljice Elizabete II.

“Protokol koji označava postojanost suverena je duboko u svijesti britanskog naroda. U pozdravu oružjem ispaljeno je 96 metaka, kako bi se obilježilo 96 godina Kraljičine vladavine. Ispaljivano je to i u Edinburghu, Yorku, Gibraltaru i mnogim drugim mjestima”, rekao je Perković za N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...