Donosimo veliku analizu stanja u KK Zadar; Klub rastrgan u raljama politike, situacija u klubu je na rubu usijanja!

KK Zadar nalazi se na financijskim rezervama i stanje u klubu na rubu je usijanja! Nove obveze, uključujući i ovrhe iz predstečajne nagodbe, svakodnevno dolaze na naplatu u prostorije klupske prostorije. Za tjedan dana na dospijeće dolazi prva rata plaća igračima iz ove sezone, oko 350 tisuća kuna,  dok zadnja rata plaća iz prošle sezone u iznosu od 600 tisuća kuna još stoji na čekanju. Samo kako bi se te dvije rate isplatile potrebno je, dakle, otprilike, 950 tisuća kuna. KK Zadar je upravo zbog tog starog duga blokiran kod HKS-a, sezonu u HT Premijer ligi vjerojatno će startati u krnjem sastavu.

Možda je vrijeme da se zapitamo je li medeni mjesec direktora KK Zadar Davida Gunjevića i predsjednika NO KK Zadar Ante Rubeše završio? Je li vrijeme za prve opipljive rezultate nove vlasti u KK Zadar. Do današnjeg dana jedini mjerljivi učinak je čišćenje otpada iz dvorane Jazine i poliranje istočne tribine ususret memorijalnog turnira “Tomislav Knežević”. Hvale vrijedni potezi, ali, bez da se bilo tko uvrijedi, to nije dovoljno, pogotovo za klub koji se smatra profesionalnim. Radi se o krajnje populističkim potezima koji nemaju nikakvu težinu i dugoročnu vrijednost za KK Zadar.

Vodstvo KK Zadar na čelu s direktorom Davidom Gunjevićem u stilu profesora “Baltazara”, smislilo je nadasve originalan poslovni plan za spas kluba. Opet će se sve financijske dubioze, po tko zna koji put, sanirati s gradskim kreditom, na račun sve siromašnijih građana Zadra.

Ovog puta kredit bi trebao iznositi vrtoglavih 6.7 milijuna kuna. Građane Zadra treba podsjetiti da KK Zadar još uvijek nije vratio pozajmicu u iznosu od 700 tisuća kuna, koju je gradonačelnik Branko Dukić uplatio na račun kluba u travnju, a već se traže novi krediti. Gdje je tome kraj? Beskonačni krediti se dižu, a mladi talenti iz KK Zadar bježe glavom bez obzira. Čemu krediti i pozajmice? Da bi igrao Čampara, Šantelj i Lakić, naravno, ne umanjujemo njihove igračke kvalitete, ali istovremeno u KK Zadar nema mjesta za Buljana i Bralu?  Postavlja se pitanje što građani Zadra zapravo financiraju?

Oporba koja je preuzela vlast u KK Zadar vrlo je agresivno kritizirala bivšeg direktora kluba Željka Žilavca, često koristeći KK Zadar kao sinonim za sve loše u Gradu Zadru. Upravo su na krilima te kritike i uz obilatu pomoć javnosti preuzeli upravljanje u KK Zadar. Sad, gle čuda, opet su potrebni gradski krediti kako bi klub preživio. Jesu li to te najavljivane promjene u poslovanju KK Zadar? Nisu.

KK Zadar se nalazi u omči između dva politička brda. S jedne strane se nalazi izvršna vlast na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem, dok je s druge strane brda oporba, ili “vlast” u Gradskom vijeću. Jedino što je sigurno da su ta dva politička brda potpuno nekompatibilna kad je u pitanju KK Zadar. Dogovor i kompromis oko KK Zadar očito nije moguć. Dokaz da je politički kompromis nemoguća misija upravo je jučerašnja na trenutke i tragikomična sjednica Gradskog vijeća, gdje naravno nije bilo točke o kreditu za KK Zadar. Ne samo da nije bilo točke o kreditu, već su se dvojica članovi NO KK Zadar na marginama sjednice umalo potukli, i to zamislite, zbog dotrajalog parketa u dvorani Jazine. Iluzorno je očekivati bilo kakav ozbiljan dogovor u vezi budućnosti KK Zadar, ako se članovi NO KK Zadar jedan drugome unose u lice, uz sočne kočijaške psovke i vrijeđanja, za dlaku je izbjegnuto šaketanje…

Treba se zapitati i koja je uloga Davida Gunjevića, koji je nominalno prvi operativac kluba. Je li njegov posao dovođenje novih sponzora i mijenjanje dosadašnje, kako su svi govorili, loše politike u KK Zadar. Možda je njegov posao isključivo trošenje sredstava poreznih obveznika Grada Zadra. Prema svemu viđenom do sad, Gunjević je u potpunosti ovisan o gradskim novcima. Direktor kluba Gunjević pretvorio se u sve ono, što je ne tako davno žestoko kritizirao. Sad je idealan trenutak da sposoban direktor, ili kako je danas popularno reći glavni menadžer kluba, premosti ovaj politički čvor u kojem se KK Zadar nalazi. On premosnicu može napraviti isključivo s novim sponzorima, a ne s patetikom i populizmom. Odvoz smeća iz dvorane Jazine, čišćenje “Istoka” u Jazinama i stvaranje još jedne razvojne ekipe koja će s kadetima igrati u Sukošanu i Trilju, u ovom trenutku potpuno su periferne stvari za KK Zadar. Upravi KK Zadar na čelu s Davidom Gunjevićem vođenje kluba za sad izgleda kao prevelik zalogaj. Posebno u financijskom smislu. KK Zadar je profesionalni klub i tako bi se trebao i ponašati. Na sreću, ili na žalost, današnji sport ovisi isključivo o financijama. Od  sanjarenja i zazivanja starih vremena se ne živi. Kako stvari sad izgledaju, nova vladajuća struktura u KK Zadar opredijelila se za sanjarenje i za izazivanje emocija na račun starih Jazina, u kojima se ne možete niti pomokriti u diskreciji. O ostalom “komforu” u Jazinama nema potrebe niti govoriti. KK Zadar ide krupnim koracima prema prošlosti, prema organizacijskoj i rezultatskoj amaterizaciji.

Klub se nalazi u fatalnom političkom zagrljaju dvije političke opcije,  jedino novi sponzori i to odmah, mogu smanjiti taj smrtonosni politički stisak. Kako se budu približavali sve izgledniji prijevremeni lokalni izbori, taj stisak će biti sve čvršći!

Na potezu je prvenstveno direktor kluba David Gunjević, koji bi uz potporu jedinstvenog Nadzornog odbora trebao raditi upravo na novim sponzorima. Dosadašnji mandat novog direktora i Nadzornog odbora pokazali su da se ne trebamo previše nadati, ali tko zna, možda se nekim čudom dogodi preokret, pa da i dovedu nekog sponzora. KK Zadar po svemu sudeći čekaju nemirna financijska vremena. O rezultatskim ambicijama svatko imalo racionalan više niti ne razmišlja, barem ne na glas.

I za kraj, bez obzira na sve turbulencije oko KK Zadar, svakako treba podržati trenera Danijela Jusupa i njegove igrače! Na Jusupu je da u svlačionici stvori jedno zajedništvo i pozitivnu kemiju unutar momčadi. Ne trebamo se zavaravati, nova sezona za košarkaše Zadra bit će, kao i što sam Jusup kaže, borba za goli život!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...