Drvo skuplje nego na sjeveru, grijanje na struju najviše pogađa kućanstva u Dalmaciji, a peleti su postali neisplativi

Drvo je još uvijek najvažniji ogrjevni energent za većinu kućanstava u Hrvatskoj. No, treba uzeti u obzir to da cijene variraju ovisno o kvaliteti drva i lokaciji kućanstva. Primjerice, cijena metra suhih drva u sjevernom dijelu Hrvatske jeftinija je od one uz jadransku obalu. Prosječno, za metar kubni hrastovog drva treba izdvojiti 450 kuna.

Cijene ogrjevnog drva su relativno stabilne, ali su u posljednje vrijeme značajno poskupjeli drveni peleti. Za sezonu grijanja potrebno je 25 metara cjepanica ili četiri tone peleta. Konačna cijena za drva nešto je viša jer treba dodati troškove dopreme i piljenja. Računica pokazuje da za ogrjevno drvo treba izdvojiti oko 9000 kuna godišnje (750 kuna mjesečno), a za pelete gotovo dvostruko više s obzirom na divljanje cijena.

Među skupljim energentima za grijanje je lož ulje, čija cijena trenutno iznosi 8,82 kune po litri, pa za mirnu sezonu grijanja treba osigurati blizu 18 tisuća kuna.

Grijanje na struju uvijek je bilo skupo, a ove godine dodatno je poskupjelo jer je Vlada u paketu mjera uvela viši cjenovni razred za potrošnju iznad 2500 kilovata. Ova mjera najviše pogađa kućanstva u Dalmaciji, u kojoj se najviše koriste električne grijalice i radijatori na struju. Uzimajući u obzir dvije tarife s obzirom na potrošnju (59 eura/MWh do 2500 kWh; 88 eura/MWh iznad 2500 kWh), godišnja potrošnja struje za grijanje penje se na 23.600 kuna. No u toplijim južnim krajevima za zagrijavanje prostora iz našeg primjera potrebno je utrošiti manje od 20.000 kilovata pa bi računi ipak trebali biti niži, piše Tportal.

Ukapljeni plin u spremnicima nekad je bio povoljna opcija za zagrijavanje kuća u vlastitoj režiji, ali sada više nije isplativ. Zbog snažnog rasta cijena ovog energenta ova opcija postala je približno jednako skupa kao i struja. Za zagrijavanje stambenog prostora veličine 100 kvadrata ukapljenim plinom potrebno je godišnje izdvojiti 23.233 kune, što znatno premašuje troškove grijanja na kruta goriva.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...