Epidemiologinja objasnila koja je razlika u tek pristiglom cjepivu za omikron i onoga što je došlo početkom rujna

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Dijana Mayer gostujući u Dnevniku Nove TV objasnila je koja je razlika između upravo pristiglog cjepiva u Hrvatsku i onoga što je stiglo početkom rujna.

‘Ono cjepivo koje je stiglo početkom devetog mjeseca, to je multivarijantno cjepivo protiv Wuhanskog soja i omikron soja, ali BA1 podvrste, a ovo sad zadnje što je stiglo je samo protiv omikrona i to protiv BA4 i BA5 podvarijante’, kazala je epidemiologinja.

U HZJZ-u kažu kako je ovog mjeseca krenula kampanja cijepljenja i docjepljivanja, ponovno su otvoreni i cijepni punktovi, no prema zadnjim podacima, dnevno se u cijeloj Hrvatskoj cijepi oko 2500 osoba.

Trenutno je za docjepljivanje dostupno adaptirano Pfizerovo i Modernino cjepivo (za originalni wuhanski soj i podvarijantu BA.1 omikrona). Do sada je u Hrvatsku stiglo 559.530 doza varijantnog cjepiva, a do kraja godine se očekuje još oko milijun i pol. Poručuju iz HZJZ-a, kako nisu zadovoljni odazivom na cijepljenje, osobito starijih osoba.

‘Do sada je 9415 osoba primilo varijantno cjepivo. Najveći je udio cijepljenih u Gradu Zagrebu, Istarskoj i Ličko-senjskoj, a najmanji je odaziv u Splitsko-dalmatinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji’, kažu u HZJZ-u.

Kažu kako je preveliki broj osoba s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti koje nisu niti primarno cijepljene te ih pozivaju da se cijepe.

U centralnom skladištu trenutno je milijun doza Pfizerova cjepiva, 200.000 Modernina cjepiva i 39.000 doza Jansenova cjepiva. Dijelu tog cjepiva će isteći rok trajanja unutar mjesec-dva, ali koliko će od toga propasti, teško je reći jer to ovisi realizirati donacije cjepiva drugim zemljama, koje su u planu i na čemu se intenzivno radi, kažu u HZJZ-u.

Do sada je s centralnog skladišta donirano 934.400 doza, a putem Covax mehanizma (bez isporuke u Hrvatsku) donirano je 1.533.400 doza. U pripremi za donaciju drugim zemljama trenutno je 1.828.110 doza, kažu u HZJZ-u.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada je utrošeno više od 5.290.000 doza cjepiva. Donirano je gotovo 2,5 milijuna doza, a otpisano, to jest, bačeno je više od pola milijuna doza.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...