Evo koliko je zapravo isplativo grijanje na klimu, te u konačnici koju je najbolje odabrati za doma

Grijanje na klimu nije uobičajeno za kontinentalne dijelove zemlje, ali je moguće i moguće je da je isplativo.

Račun za električnu energiju u prosjeku je od travnja, otkad su u primjeni cijene električne energije za kućanstva usklađene s paketom mjera za ublažavanje rasta cijena koje je donijela Vlada RH, porastao za 27 kuna mjesečno ili 9,4 posto, rekli su iz HEP-a prošli tjedan za N1. Isplati li se onda uopće razmišljati o strujnim potrošačima, primjerice klima uređaju, posebno na kontinentu gdje se većina građana grije na plin ili drva?

Odgovor na ovo pitanje potražili smo kod predsjednika Hrvatske stručne udruge za plin Dalibora Pudića koji je ujedno i član Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) i koji se ranije karijeri specijalizirao za grijanje i klimatizaciju.

“Grijanje na klimu nije uobičajeno za kontinentalne dijelove zemlje, ali je moguće i moguće je da je isplativo”, rekao je Pudić za N1 dodajući:

”Prema sadašnjim cijenama plina i električne energije ono može biti isplativo ako želite zagrijati samo jednu prostoriju pa ne paliti čitav centralni sustav gdje se stvaraju gubici energije. Pogotovo može biti isplativo u prijelaznim vremenima, ali ako kućanstvo posjeduje kombi bojler na plin za grijanje i za pripremu tople vode, onda nije u potpunosti isplativo jer bi kućanstvo, koje se grije na klimu, vjerojatno koristilo električni bojler pa bi priprema potrošne vode bila skuplja. Grijanje na klimu nije isplativo ni kod kućanstava koji se griju na HEP toplinarstvo jer je cijena toplinske energije značajno jeftinija od električne energije po kWh.”

Za grijanje odaberite inverter klima uređaj

Ugradnja klima uređaja kreće se između 1.000 i 2.000 kuna, ovisno o količini koja se ugrađuje i poziciji klima uređaja gdje se stavlja. No, koliko klima uređaji zapravo troše?

“Ovisno o vrsti klima uređaja. Obični klima uređaji troše 1kwh električne energije za 1kWh toplinske energije, ali inverter uređaji troše 1kWh električne za 3-4 kWh toplinske pa možemo reći da mogu biti isplative samo inverter klima uređaji. To znači da je za prostoriju od 20 četvornih metara potrebno 2 kWh toplinske energije i da je potrebno manje od 1kWh električne energije za jedan sat grijanja. Dakle, u jednom satu se potroši otprilike manje od 1kWh za prostoriju od 20 kvadrata, što je otprilike 70 lipa/satu.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...