HALMED: “U ljekarnama nestašica nekih lijekova za snižavanje temperature”

Iz HALMED-a su za N1 objasnili kojih je lijekova trenutno nestašica u ljekarnama te postoje li alternative.

“Svaki lijek može se povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga ili kašnjenja u proizvodnji. Trenutačno su u nestašici, primjerice, pojedini lijekovi za snižavanje temperature, za visoki krvni tlak, lijekovi iz skupina antibiotika. Međutim, za ove lijekove imamo dostupne zamjenske terapije s istim djelatnim tvarima ili iz istih terapijskih skupina. U slučaju kad na našem tržištu nema potrebne terapije, lijek se uz suglasnost HALMED-a nabavlja iz druge države članice EU-a u kojoj je dostupan i na taj način se osigurava opskrba potrebnim lijekovima”, rekli su iz HALMED-a.

Što se Klavocina tiče, nestašica je prijavljena zbog kašnjenja u proizvodnji, a odnosi se na Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete (očekivano trajanje nestašice: do 1. listopada 2022. godine) te Klavocin DT 875 mg/125 mg tablete za oralnu suspenziju/raspadljive tablete za usta (očekivano trajanje nestašice do 31. prosinca 2022. godine). U prometu je dostupan lijek Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju.

“Također, u nestašci su, iz razloga vezanih uz proizvodnju, oblici lijeka Klavocin namijenjeni za bolničku primjenu Klavocin 1000 mg + 200 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju i Klavocin 500 mg + 100 mg prašak za otopinu za injekciju/infuziju čije je očekivano trajanje do 31. prosinca 2022. godine. U RH u prometu se nalaze drugi lijekovi s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika koji imaju važeće odobrenje te je time osigurana dostupnost odgovarajućih zamjenskih terapija”, kažu iz HALMED-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...