I konzervirana hrana ima rok trajanja, evo koliko može stajati

Konzervirana hrana odlična je za pripremu brzih jela ili kad nemate vremena za kuhanje. Velika je prednost i što takva hrana može dugo trajati. No, ima li konzervirana hrana rok trajanja?

Odgovor na to pitanje je da i ne, navode stručnjaci. Iako je prošao datum do kojeg bi se hrana trebala upotrijebiti, ne znači da se ne može konzumirati. Ako je hrana dobro konzervirana ne bi se trebala pokvariti, odnosno ako nije promijenila izgled i miris može se jesti, piše Reader’s Digest.

Datumi utisnuti na limenkama uglavnom pokazuju procjenu kada će hrana izgubiti vrhunsku kvalitetu, svježinu ili hranjivu vrijednost. To znači da mogu izgubiti dio vitamina, ali će minerali i proteini i dalje ostati u hrani.

Rok trajanja ovisi o vrsti hrane

Rok trajanja ovisi o vrsti hrane pa namirnice s visokim udjelom kiseline poput rajčica i ukiseljene hrane mogu trajati 12 do 18 mjeseci. Dok namirnice s niskim udjelom kiseline kao što je meso i povrće (grah, kukuruz, grašak) mogu biti konzervirane dvije do pet godina.

Stručnjaci navode da je većina konzervirane hrane dugoročno sigurna. Prema jednom istraživanju, šareni grah može trajati i do 30 godina.

Kako spremiti konzerviranu hranu?

Limenke treba čuvati na hladnom i suhom mjestu, poput smočnice ili ormara, koji nisu izloženi visokim temperaturama, odnosno nemojte ih spremati iznad ili pokraj štednjaka ili pećnice.

Nakon otvaranja konzervirane hrane, ako se sve ne upotrijebi ostatak treba staviti u staklene ili plastične posude te držati u hladnjaku.

Hrana s visokim udjelom kiseline može trajati pet do sedam dana u hladnjaku, a hrana s niskim udjelom kiseline traje tri do pet dana, prenosi N1.

 


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...