Iz Bauhausa: “Potražnja za peletima veća za 139 posto, drvom 175. Očekujemo porast cijena”

Zbog visokih cijena energenata, dio hrvatskih građana okreće se pećima na pelet i drva.

I tvornica peleta RST primijetila povećanu potražnju.

Ističu da su poremećaji na tržištu nastali zbog raskinutih lanaca u opskrbi.

“Rezultat navedenog je smanjena ponuda peleta na glavnom tržištu, koja se dodatno produbila i u ovoj godini (rat u Ukrajini koji je utjecao na porast cijena drvne sirovine, električne energije, repromaterijala, goriva, rezervnih dijelova, itd., kao i zabrana uvoza dobara iz Rusije i Bjelorusije, te zabrana izvoza peleta iz Srbije i BiH)”, kažu iz RST-a.

Što se tiče situacije u skladištu, RST proda odmah sve što i proizvede.

“Nemamo zalihe peleta na skladištu.”

Cijela situacija je dovela do drastičnog poskupljenja.

“U zadnjih godinu dana peleti su poskupjeli gotovo za duplo.”

Koliko je porasla potražnja?

Bauhaus navodi da je potražnja za pećima na pelete porasla za 124% u odnosu na prošlu godinu, a za pećima na drvo za 70%.

Općenito je zabilježen i porast potražnje za peletima i to za 139% u odnosu na prošlu godinu. Potražnja za ogrjevnim drvom porasla je za 175%, kažu iz Bauhausa za N1.

“U daljnjem periodu možemo reći da očekujemo porast cijena peleta i ogrjevnog drva. S obzirom na trenutnu situaciju na tržištu i činjenicu da nam dobavljači ne mogu garantirati cijene proizvoda dugoročno, te u zadnji tren budemo obaviješteni o promjenama cijena, u ovom trenutku još uvijek ne raspolažemo s konkretnim podacima koliki će biti postotak povećanja”, objasnili su nam iz Bauhausa.

Zabrana izvoza?

Neke su se zemlje zbog ovakvih poremećaja na tržištu odlučile na radikalne poteze. Susjedna BiH je, primjerice, još ljetos donijela odluku o privremenoj zabrani izvoza ogrjevnog drveta i peleta. Ivić Pašalić smatra da nema potrebe da Hrvatska krene tim putem.

“Mislimo da takve potrebe nema, jer svih količina ogrijeva ima sasvim dovoljno, za sve domaće potrebe”, navodi Ivić Pašalić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...