Cestitka_Uskrs

Još jedna godina bez Građanskog odgoja u zadarskim školama, Lovrinović: “Ili si za kritičko razmišljanje ili za zadrtost”

Odvajanjem od osobnih pretpostavki i predrasuda upotrebom logike, odnosno povezivanjem različitih informacija u cjelinu, razvijamo kritičko mišljenje.

A upravo kritičko mišljenje temeljno je oruđe za korekciju društvenih anomalija.

Ovo je samo jedan od bitnih razloga zašto je u škole nužno potrebno uvesti Građanski odgoj.

Pravednije, empatičnije, bogatije i optimističnije društvo imat ćemo samo onda kada odgojimo generaciju koja će znati prepoznati i oduprijeti se utezima njegovog razvoja.

Školska godina je započela, ali malo se toga promijenilo na nacionalnom planu što se tiče ove tematike.

Jedino je Istarska županija, kao prva županija u Hrvatskoj, od jeseni uvela program Građanskog odgoja i obrazovanja u svih 25 osnovnih škola.

Neupućeni smatraju kako djecu ne treba dodatno opterećivati s nastavnim gradivom, ali praksa je pokazala da učenici uživaju u spomenutom predmetu.

Grad Rijeka uveo je građanski odgoj u osnovne škole još 2016. godine. U dvogodišnjem istraživanju učenici su predmet ocijenili s prosječnom ocjenom 4.53.

Iako se od rujna 2021. u Gradskom vijeću Grada Zadra raspravlja o Građanskom odgoju, s novom školskom godinom startali smo bez konkretnih poteza.

Iz zadarskog SDP-a koji je za potrebe rasprave po ovom pitanju svojedobno osnovao i radnu skupinu, poručuju kako ne misle odustati.

Građanski odgoj je važan kako bi naši učenici razumjeli svijet u koji ulaze svojim odrastanjem. Tu prvenstveno mislim na iskušenja koja ih očekuju, prvenstveno ona socijalna i financijska. Naprosto nedostaje nekakve građanske pismenosti koja bi svakom pojedincu objasnila kako svakodnevnica funkcionira. Ta objašnjenja svode se na obične stvari kao što su: sustavi kreditiranja, pametno upravljanje financijama, upoznavanje tuđih kultura i stavova, aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici, održivi razvoj, funkcioniranje Vlade i Sabora i tako dalje, kazuje nam Sandro Lovrinović, predsjednik Foruma mladih SDP-a Zadarske županije.

“Mišljenje svojom glavom”, kako kolokvijalno nazivamo kritičko mišljenje, većini političara, uljuljanih u komfor i sigurnost koje im osigurava politička moć, zapravo i ne odgovara.

Grad Zadar kao osnivač osnovnih škola nema nikakav “birokratski” problem uvođenja građanskog odgoja, te smo mi u Forumu mladih SDP-a dosta optimistično promatrali prve sjednice gradskog vijeća gdje smo, nakon 30 i nešto godina, konačno čekali priliku da građanski odgoj bude uveden. Sama činjenica da on još uvijek nije u školama govori o tome koliko je on zapravo potreban. Ova tema je kristalno jasna, ili si za obrazovanje i razvoj kritičkog razmišljanja ili si za zadrtost. SDP je svoj stav iznio još davno i svrstao se u pravu kategoriju. Sva ova rasprava oko građanskog odgoja bila bi promašena da nema podataka o rezultatu. Istraživanje 2016./17. provedeno u Rijeci govori da 88 posto učenika svojom voljom upisuje građanski odgoj. 96 posto njih zadovoljno je temama koje se obrađuju. 75 posto učenika priča s roditeljima o temama sa sata. Blizu 100 posto učenika smatra kako će im taj sadržaj pomoći u životu. Djeca su naprosto rekla svoje, i na nama je da im u Zadru omogućimo isto obrazovanje kao što to imaju i njihovi vršnjaci u Rijeci, Puli, Pazinu, Labinu, Poreču, Rovinju, Umagu, Sisku, Osijeku, Opatiji a evo sad i u Zagrebu, zaključuje Lovrinović.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...