Kako uštedjeti? Ovo su kućanski uređaji koji troše najviše struje

Prosječno hrvatsko kućanstvo na godinu troši 3500 kWh struje. Kako bi se racionalizirala potrošnja, a pri tome i uštedjelo, nije loše obratiti pažnju na nekoliko stvari prilikom korištenja kućanskih uređaja, što će smanjiti i režijske račune. Koji su to najveći ‘žderači’ električne energije u domaćinstvu i koliko se može uštedjeti na njima?

Procjenjuje se da kućanski uređaji troše do 20 posto ukupne električne energije potrebne kućanstvu. Među najveće potrošače ubrajaju se hladnjaci i perilice rublja.

Oni koji posjeduju nove kućanske aparate, procjenjuje se, troše čak 50 posto manje struje. Prilikom kupnje uređaja ne treba voditi računa isključivo o cijeni jer su oni skuplji u većini slučajeva efikasniji od onih jeftinijih.

Učinkovitost žarulja, primjerice, vrlo je niska jer samo pet do 10 posto potrošene energije pretvaraju u svjetlost. Idealnu zamjenu čine štedne žarulje zbog višeg stupnja učinkovitosti i bolje kvalitete, odnosno dugotrajnije su. Procijenjeno trajanje štedne žarulje je čak do osam puta duže.

Hladnjaci i zamrzivači su veliki ‘žderači’ energije. Prilikom kupnje treba obratiti pažnju na nekoliko čimbenika: veličinu, karakteristike i učinkovitost. Poseban je naglasak na veličini. Veći hladnjaci više i troše. Procijenjena veličina hladnjaka za jednočlano kućanstvo iznosi 100-140 litara prostora, a za četveročlano kućanstvo iskoristivo je 50 litara po osobi istog prostora. Optimalna temperatura hladnjaka iznosi sedam stupnjeva. Pri toj temperaturi namirnice će biti dovoljno ohlađene, a potrošnja energije bit će manja nego pri nižim temperaturama.

Drugi najveći ‘žderač’ energije je perilica rublja. Koristan je savjet da se traže perilice koje imaju opciju prilagodbe potrošnje vode jer tako štede i električnu energiju. Pranje na visokim temperaturama je bolje izbjegavati. Primjerice, pranje na 95 stupnjeva je nepotrebno. Današnji deterdženti za rublje uklanjaju mrlje na temperaturama od 30 ili 40 stupnjeva, a samo za iznimno prljavo rublje perilicu se može podesiti na maksimalno 60 stupnjeva. Smanjenje temperature pri pranju rublja smanjuje i potrošnju električne energije za trećinu.

Sušilica za rublje još je jedan aparat koji troši velike količine energije. Savjetuje se da se rublje suši prirodnim putem. Ako to nije moguće, treba obratiti pažnju na nekoliko stvari. Primjerice, potrošnja energije je manja pri sušenju rublja na 1200-1400 okretaja u minuti. Kupujete li sušilicu za rublje, razmislite o kupnji one sa senzorom za vlagu. Naime, taj tip sušilice se automatski gasi nakon što se postigne određeni stupanj suhoće rublja.

Za perilicu suđa vrijede ista pravila kao i za rublje – manja temperatura, manja potrošnja. Optimalna temperatura za pranje suđa iznosi 50 stupnjeva.

Štednjaci na zemni plin smatraju se najboljim uređajem za potrošnju električne energije jer troše čak 30 posto manje energije od onih konvencionalnih. Ako se tome doda korištenje ekspres lonca, potrošnja struje je manja za 60 posto naspram ostalih lonaca.

Računala su sljedeći veliki potrošač električne energije. Ako ste pred kupnjom računala, razmislite o prijenosnom računalu jer troši manje energije od klasičnog PC-ja.

Današnja tehnologija omogućuje svakom kupcu električne energije mogućnost praćenja potrošnje. Na tržištu postoje monitori energije koji vrlo jednostavno pomažu u praćenju potrošnje struje. Ovaj uređaj funkcionira na način da se priključi na željeni uređaj (primjerice, perilicu rublja), a potom prikazuje, ali i predviđa potrošnju struje. Vrlo je učinkovit u otkrivanju najvećih potrošača struje.

Posebno je pogodan za korištenje u poduzećima i poslovnim prostorima. Prikazom krivulje potrošnje daje informacije i o nekim dodatnim čimbenicima: jeste li ugasili štednjak nakon izlaska iz kuće, jesu li svi uređaji bili isključeni, je li došlo do nestanka struje, piše tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...