Krenula je najskuplja TV serija u povijesti! Ništa slično kao ovo niste do sada vidjeli

Rat streaming platformi najvidljiviji je u domeni fantasy žanra. Prije desetak dana HBO je objavio seriju House of the Dragon, kojom cijedi novac iz entuzijazma obožavatelja GOT-a, Netflix je obavio sjajan posao s The Sandmanom, ali Amazon Prime s The Rings of Power sada (baš poput prstena) vlada njima svima. Prequel sage o hobitima i prstenu mnoge dovodi do upotrebe popularnog nekritičkog termina – oduzimanja daha.

Dobro, osim možda ljude u Hrvatskoj. Ovdje ipak stvarnost poražava svaku fikciju jer se iz javne tvrtke ukrade novca dovoljno za jednu sezonu Gospodara prstenova, a najveća akcijska drama je tuča dviju sestara, od kojih je jedna slavna pjevačica.

O popularnosti serijala filmova Novozelanđanina Petera Jacksona najbolje govori podatak da Gospodar prstenova: Povratak kralja drži rekord po broju osvojenih Oscara, zajedno s Titanicom i Ben Hurom, jer je nagrađen s njih čak 11.

Filmovi su zadovoljili afinitete kritike i masovne publike, pa je ulaganje od nevjerojatnih milijardu dolara (za 5 sezona, u što se računa i 200 milijuna dolara za otkup prava) vlasniku Amazona i obožavatelju Tolkienova djela Jeffu Bezosu bio siguran put do uspjeha s prequelom, čija se radnja događa čitavu vječnost prije Trećeg doba, vremenskog razdoblja u kojem se kuju prstenovi.

Opet lete zmajevi, zveckaju mačevi, dobro se bori protiv zla

Prstenovi moći stižu 20 godina nakon prvog filma i upoznaju nas s novim likovima, ali i s mlađim verzijama onih koji su se prvi put susreli u originalnoj trilogiji. U 50 sati materijala radnja se fokusira na stvaranje moćnog Prstena – prokletstva Frodova postojanja u izvornom filmu. Artefakt moći stvorio je Sauron kako bi ljude Srednje zemlje doveo pod svoju moć, ali uništenjem prstena uništava se i njegov tvorac.

Na početku svijeta, kada još nije postojalo sunce, ali je bila svjetlost, u suštini stvari nije bilo zla. I dok House of Dragon pripovijeda o tome kako “nema rata dok brat ne udari na brata”, Prstenovi moći govore o vilenjačkoj kraljici Loriena, borbenoj Galadriel (Morfydd Clark), čijeg je brata ubio Sauron, ostavivši mu tajanstveni znak na tijelu.

Ako vas sjećanje dobro služi, Galadriel je u filmovima The Lord of the Rings i The Hobbit igrala Cate Blanchett.

Unatoč miru u Međuzemlju, Galadriel vjeruje da je zlo spremno pojaviti se u svakom trenutku, pa vodi neumornu potragu za pronalaskom mračnog gospodara Saurona. Iako ona i njezini ratnici nisu uspjeli, vilenjački kralj Gil-galad (Benjamin Walker) nagrađuje ih za njihov trud šaljući ih u Valinor, gdje ne postoji riječ za smrt.

The Rings of Power ima sve ono što ljubitelji fantasyja obožavaju

Sve ono što ljubitelji fantasy žanra obožavaju, a ostali smatraju stereotipima (poput dugokose djevojke koja u bijeloj haljini stoji na proplanku i nosi želju za osvetom, pa zatim mačeva, patuljaka i arhaične borbe dobra i zla) vrhunski je isproducirano i serija zaista izgleda kao da vam Jeff Bezos pravovremeno isporučuje svaki raskošni kadar poput željenog Amazon paketa.

Ženski princip, kao i borba za vlast, dominiraju isto kao i u HBO-om prequelu Game of Thrones: House of the Dragon, pa kad se malo bolje razmisli, u ratu streaming servisa svi su zapravo dobitnici. Dizajn kostima i scenografska rješenja potpomognuta CGI-jem su ono što diže standarde fantasy produkcije, a u Amazonovoj verziji Hobita i Gospodara prstenova sve je moguće.

Zemlja podrhtava, ljudi nestaju, krave daju crno mlijeko, a i hobiti su crnci. Ima ponešto za svačiji epski ukus. Očekuje se da sestra učini sudbonosan potez koji će imati dobrobit za cijelu naciju.

Premijera svake nove epizode prve sezone serije Prstenovi moći događat će se na tjednoj osnovi. Neki su duhovito primijetili da je zbog svega onog što nudi novo doba igrane produkcije možda došlo vrijeme da se u upotrebu uvede termin TV blockbuster, piše Index.

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...