Meteorolog otkriva kakvo nas vrijeme čeka idućih dana i hoće li biti babljeg ljeta

Na prijelazu između godišnjih doba vrijeme često ima karakteristike oba, u ovom slučaju i ljeta i jeseni. Dani su i bit će još uvijek vrlo topli, ponegdje i vrući, no sve češće će se na kopnu javljati jutarnje magle, uz svježinu, prvo kratkotrajno, a onda kad dublje zagazimo u jesen trajat će dulje.

To je posljedica sve kraćeg svijetlog dijela dana i manjka sunčeve energije u odnosu na početak ljeta. Priobalje će se najdulje zadržati toplim, sve dok mu more koje u sebi još uvijek čuva dosta topline u tome bude pomagalo.

Nakon ovog osunčanog smiraja ljeta danas, sutra će atmosfera ponovno biti nestabilnija, u brzoj zapadnoj struji stiže nam jedna manja količina vlažnog zraka. Uz promjenjivu naoblaku tu i tamo bit će pljuskova ili barem kratkotrajne kiše. A ponegdje će i zagrmjeti.

Nedjeljno jutro, uglavnom djelomice sunčano, uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka u gorju i u početku na Jadranu gdje lokalno pljuskovi mogu biti izraženiji.

I bura i jugo, no vjetar sutra neće biti osobito jak. Bit će dosta mirno. Jutarnja temperatura, na kopnu od 13 do 16, a na Jadranu uglavnom između 17 i 22 stupnja.

Djelomice sunčano u središnjoj Hrvatskoj zadržat će se i poslijepodne. Ponegdje je tek moguća kratkotrajna kiša ili pljusak. Dnevna temperatura, od 25 do 28 stupnjeva.

Slično i u Slavoniji i Baranji. I ovdje stoji mala mogućnost za kratkotrajnu kišu lokalno. Vjetar slab, a temperatura od 25 do 27 stupnjeva.

U gorskoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu tijekom dana promjenjivije i oblačnije, a poslijepodne će se naoblaka postupno smanjivati. Ipak i dalje može biti ponekog pljuska. Vjetar će okretati na sjeverozapadni: temperatura od 26 do 28 stupnjeva. U gorju manje toplo, danju od 22 do 25.

U Dalmaciji isto sutra promjenjivije uz mjestimičnu kišu ili poneki pljusak s grmljavinom. Poslijepodne i prema kraju dana vjetar će okrenuti na sjeverozapadni. Danju vrlo toplo uz temperaturu od 26 do 29 stupnjeva.

Temperatura mora je najčešće između 23 i 26. UV-indeks će na našem području sutra biti umjeren.

U prvoj polovici slijedećeg tjedna uglavnom će prevladavati sunčano, ujutro mjestimice uz kratkotrajnu maglu.

U srijedu poslijepodne na zapadu i sjeverozapadu porast naoblake, pa će biti mogućnosti i za pljusak. Inače, jutra su na kopnu već pomalo svježa, oko 15 stupnjeva, čak i malo svježija od tog, no danju će zato još uvijek biti vrlo toplo, a u neke dane i vruće.

I na Jadranu idućih biti sunčano pa i potpuno vedro. Sve do srijede poslijepodne kad će se na sjevernom dijelu skupljati oblaci, a s njima će rasti šanse za poneki pljusak.

U ponedjeljak bura, u utorak će puhati sjeverozapadnjak i jugozapadnjak, a u srijedu će okrenuti na jugo. Na moru se i u prvim danima rujna nastavlja vrlo toplo i vruće vrijeme.

Vremensku prognozu donosi meteorolog Dnevnika Nove TV Darijo Brzoja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...