Mjere su stupile na snagu, ali trgovci i dalje prodaju proizvode iznad dopuštene maloprodajne cijene

Državni inspektorat (DIRH) izvijestio je da je od stupanja na snagu odluke o iznimnim mjerama kontrole cijena određenih proizvoda tržišna inspekcija provela 106 nadzora, pri čemu je utvrdila 11 prekršaja.

“U tjedan dana obavljeno je ukupno 106 inspekcijskih nadzora u kojima je utvrđeno 11 povreda odnosno prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene određene odlukom, i to za proizvode jestivo suncokretovo ulje, UHT mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, bijeli kristalni šećer, brašno T-550 glatko te svinjski vrat s kostima”, priopćeno je iz DIRH-a.

Pri provedbi nadzora, sukladno Zakonu o zaštiti potrošača u slučaju prodaje proizvoda iznad najviše dopuštene maloprodajne cijene trgovcu se zabranjuje nepoštena odnosno zavaravajuća poslovna praksa te se poduzimaju propisane prekršajne mjere temeljem Zakona o zaštiti potrošača, napisali su još iz DIRH-a, dodajući i da će se nadzorne aktivnosti nastaviti.

Podsjetimo, Vlada je na prošlotjednoj sjednici donijela odluku o izravnim mjerama kontrole cijena određenih prehrambenih proizvoda, ograničivši time cijene devet prehrambenih proizvoda.

Pritom, najviša maloprodajna cijena za jestivo suncokretovo ulje po litri ne smije biti veća od 15,99 kuna (2,12 eura), cijena trajnog (UHT) mlijeka s 2,8 posto mliječne masti po litri ne smije prelaziti cijenu od 7,39 kuna (0,98 eura), dok bijeli kristalni šećer ne smije koštati više od 7,99 kuna (1,06 eura) po kilogramu.

Nadalje, najviša maloprodajna cijena za brašno tip T-550 glatko po kilogramu ne smije prelaziti 5,99 kuna (0,80 eura), a za tip T-400 oštro po kilogramu ne smije biti veća od 6,29 kuna (0,83 eura). Za svinjsku lopaticu bez kostiju najviša cijena utvrđuje se u iznosu od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu, kao i za svinjski vrat s kostima, a za miješano mljeveno meso 32,99 kuna (4,38 eura) po kilogramu.

Naposljetku, cijelo pile ne smije se prodavati za više od 24,99 kuna (3,32 eura) po kilogramu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...