Na američkom tržištu pojavila se tuna uzgojena u laboratoriju. Biste li je probali?

U svijetu se događaju tektonske promjene u mesnoj industriji. Već gotovo cijelo desetljeće 40-ak kompanija diljem svijeta radi na razvoju i proizvodnji laboratorijski uzgojene govedine, piletine, svinjetine i ribe. Doduše, to ne prati komercijalizacija, prije svega zbog stroge zakonske regulative.

Trenutno se tako jesti može jedino laboratorijski uzgojena piletina američke kompanije Eat Just, i to u jednom jedinom restoranu u Singapuru. No na tržištu bi uskoro, već sljedeće godine, mogla biti i laboratorijski uzgojena tuna američke kompanije Finless Foods.

Više prednosti

-Podnijet ćemo dokumentaciju američkom regulatoru ove zime. Trebat će između 9 do 12 mjeseci da dobijemo dozvolu te da laboratorijski uzgojenu tunu možemo staviti na tržište. Što se tržišta tiče, fokusirani smo na SAD i Singapur, otkrio je Michael Seldon, suosnivač i izvršni direktor Finless Foodsa na konferenciji Infobip Shift.

Tijekom izlaganja Seldon je više puta prekidan pljeskom publike što dovoljno govori o raspoloženju i pogledu na budućnost prehrane uglavnom mladih i tehnološki obrazovanih ljudi, a koji su o najnovijoj tehnologiji proizvodnje mesa prvi put u Hrvatskoj mogli uživo slušati zahvaljujući organizatorima Infobip Shifta.

Dok je ovo tema o kojoj se u svijetu priča, a proizvodnja razvija, u Hrvatskoj se o njoj nažalost, jako malo zna, a još manje priča. Svima pak koji žele jesti iz stanica uzgojeno, odnosno laboratorijski uzgojeno meso, američki poduzetnik poručuje da se radi o sigurnom i zdravom proizvodu.

Laboratorijski se uzgojeno meso dobiva iz matičnih stanica životinja. Nakon što se izoliraju i pročiste, stavlja ih se u tekuće hranjive medije gdje se razmnožavaju. Ovaj proces imitira onaj koji se događa unutar životinje, pa se ovako nastalo meso naziva i čistim.

Osim toga, mnogo je održivije jer za njegovo uzgoj nisu potrebne velike farme i obradive površine. U konačnici, da bi jeli meso ne moramo ubijati, a trebalo bi postati priuštivije.

Tuna je, objašnjava Seldon, u SAD-u trenutno 20 puta skuplja od piletine, svinjetine i govedine. Kada Finless Foods tržištu ponudi svoju tunu, bit će iste cijene kao i ona iz mora, no s povećanjem proizvodnih kapaciteta postat će znatno jeftinija.

Europa – ne, hvala

-Stanice se udvostručuju svakih 24 sata, a količina proizvodnje ovisit će o kapacitetima. Trenutno u tjedan dana možemo laboratorijski uzgojiti tunu za obrok samo nekoliko ljudi.

No, proizvodimo u bioreaktoru koji stoji na stolu i jako je mali. Kako ćemo rasti, povećavat će se i količina proizvedene tune”, kaže suosnivač kompanije koja je do danas primila 50 milijuna dolara investicija te koju čeka izgradnja proizvodnog postrojenja.

Seldon kaže da su u laboratorijski uzgoj tune krenuli jer su oceani zbog izlova, a i klimatskih promjena “u problemu”. Na tržište Europske unije ne planiraju uskoro jer je dobivanje dozvola, zbog stroge regulative, praktički nemoguća misija, prenosi Poslovni dnevnik.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...