Na Silbi se grade suhozidi, možete se pridružiti i naučiti ponešto o ovoj vještini

Već sedmu godinu za redom u suradnji s udrugom DRAGODID obnavljaju se suhozidi otoka Silbe te grade suhozidne kaparete kao domove silbenskim kaparima!

“Ove godine gradi se i obnavlja silbenske suhozide za vikend 24. i 25.9., a početni susret je u subotu, 24. rujna u 9 sati kod zjoga, odakle zajedno idemo na lokaciju. Ponesite udobne cipele, zaštitu od sunca, rukavice ako imate, a ostali materijal, kao i okrijepa, su osigurani”, poručuju organizatori.

Organizator radionice je SEA Silba Environment Art, u suradnji s udrugom Dragodid i Turističkom zajednicom mjesta Silba.

SEA Silba Environment Art je umjetničko – ekološka multimedijalna platforma na otoku Silbi. Osnovali su je 2006. umjetnici, zaljubljenici u Silbu i njezine prirodne i kulturne ljepote, a od 2015. registrirana je kao umjetnička organizacija. Posvećena je istraživanju i eksperimentu u suvremenim umjetnostima te ekološkim i temama održivog razvoja otoka, sinergiji umjetnosti i prirode kroz hibridne umjetničke forme, te međusektorskoj i međugeneracijskoj suradnji suvremenih umjetnika i lokalnog stanovništva na zajedničkim projektima koji unaprjeđuju kvalitetu života na otoku, posebno izvan turističke sezone.

Program se realizira kroz nekoliko pravaca: SOS Silba Off Season, Silbensko kulturno ljeto, DiR Dlana in Residence, GEA Garbage Epic Art, Silba Viva i Crtice s otoka. Fokus je na razvoju inovativnih umjetničkih formi koje povezuju suvremenu umjetnost s lokalnom zajednicom, razmjeni alata, znanja i vještina u kreiraju novih umjetničko – ekoloških projekata i principa, koji mogu poslužiti kao primjer drugim izoliranim sredinama, posebno otocima, kako razvijati lokalnu zajednicu kroz sinergiju suvremene umjetnosti i ekologije.

Udruga Dragodid osnovana je 2007. godine, a počeci djelovanja sežu još u 2002., kad je održana prva međunarodna suhozidna radionica u selu Dragodid kod Komiže na Visu. Danas su prisutni na raznim lokalitetima diljem hrvatske obale i u drugim zemljama; sjedište udruge je u Šapjanama kod Rijeke, a glavna radionica održava se u selu Petrebišća na Učki.

Glavne aktivnosti udruge su organizacija i vođenje suhozidnih radionica te provođenje istraživanja suhozidne baštine u suradnji s lokalnim partnerima, izvornim nositeljima umijeća gradnje suhozida i poznavateljima lokalnih tradicija. O svim aktivnostima možete čitati na portalu dragodid.org gdje prenose i ostale vijesti sa suhozidne scene Hrvatske i susjednih zemalja istočnog Jadrana.

Projekt su podržali Grad Zadar (Upravni odjel za kulturu i šport i Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša) i Ministarstvo kulture i medija RH kroz platformu SOS Silba Off Season.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...