Napravili izračun; Koliko će računi rasti kućanstvima koja imaju veću potrošnju struje?

Premijer Andrej Plenković predstavio je u četvrtak na sjednici Vlade paket mjera vrijedan 21 milijardu kuna koji bi građanima i gospodarstvu trebao pomoći da lakše prevladaju rast troškova života s naglaskom na ograničenje cijena energenata.

Među ostalim, predstavljena je mjera za ublažavanje rasta cijena struje. Pokriva vrijeme od 1. listopada do 31. ožujka iduće godine.

“Kućanstva koja će potrošiti energije do 2.500 kilovatsati, plaćat će 59 eura megavatsat. Ono što potroše povrh toga, plaćat će po prosječnoj cijeni 88 eura megavatsat”, rekao je Plenković.

Član udruge Splitski potrošač i stručnjak za kupoprodaju električne energije Nenad Kurtović napravio je izračun koliko će prosječno rasti računi kućanstvima ovisno o potrošnji.

Kao polazišnu točku uzeo je od Vlade prezentirano, a po Eurostatovoj metodologiji grupirana kućanstva prema kojoj veliko kućanstvo troši između 5.000-15.000 kwh, donosi N1.

Ako se uzme u obzir granica koju je postavila Vlada i ako kućanstvo u šest mjeseci potroši do 2.500 kWh, radi se o mjesečnoj potrošnji od 417 kwh. Koliko će onda rasti računi onima koji prekorače tu potrošnju, pita se N1.

Ako se iste brojke primijene na polugodišnju potrošnju, onda to izgleda ovako:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...