Nekić podržao zadužnice, ali ne i ministar Fuchs: “Ne znam koliki je broj roditelja dužnika, ali mislim da se to ne treba rješavati na ovaj način”

Prvoga dana nastave brojni su pogledi bili uprti u zadarsku Osnovnu školu Krune Krstića koja uz mjesečnu nadoplatu nudi i mogućnost prehrane u školi. Od ove školske godine, ukoliko žele da im djeca jedu kuhane obroke, roditelji uz potpisivanje ugovora trebaju donijeti i bjanko zadužnicu na iznos do pet tisuća kuna, ovjerenu kod javnog bilježnika. Ravnateljica tvrdi da se na ovaj korak odlučila jer je zbog neplaćanja dijela roditelja škola u stalnome minusu, a poslovanje školske kuhinje ugroženo.

Nepopularan potez na samome početku godine ravnateljica je, tvrdi, bila prisiljena poduzeti. Škola je, kaže, i danas izlistala 360 opomena za prošlu godinu – ukupno 20 tisuća kuna.

– Mi moramo naručiti hranu, moramo platiti dobavljače, oni imaju svoje rokove i mi smo u začaranom krugu. Nismo imali drugi mehanizam jer mi jednostavno ne možemo, nismo i nećemo nikada isključiti dijete s prehrane, kaže ravnateljica Jasmina Matešić.

Zbog nekoliko neplatiša, kaže, bjanko zadužnica bila je posljednji pokušaj da se ispliva iz duga.

– To je zakonsko sredstvo zaštite, odnosno osiguranja plaćanja. Taj iznos od pet tisuća kuna je minimalni iznos. Nitko neće uzeti pet tisuća, samo onoliko koliko je roditelj dužan školi, kaže Matešić.

S odlukom škole slažu se i roditelji s kojima je razgovarao HRT.

– Nema drugog načina, mislim da je to u redu.

– Podržavam zadužnice, zašto ne. Treba plaćati obveze.

– Shvaćam da se škola mora zaštiti od neplatiša tako da ne vidim u čemu je problem.

Isti problem imaju i u Osnovnoj školi Petra Preradovića.

– Tu se pojavljuju minusi od nekih 17, 18 tisuća kuna. Velika većina roditelja uredno plaća, ali ima jedan određeni dio koji se oglušuje. Ja se zaista nisam sjetio tog modela, kaže ravnatelj Ante Barać.

Model opravdava i gradski pročelnik za školstvo Joso Nekić.

Sve je komentirao i resorni ministar Radovan Fuchs.

– Ne znam koliki je to broj roditelja, ali mislim da se to ne treba rješavati na ovaj način sa zadužnicama, rekao je Fuchs.

Rješenje su besplatni obroci u svim školama, što je, tvrdi ministar, zamišljeno u ovoj reformi obrazovanja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...