Neobičan ulov stvorenja iz noćnih mora zbunio znanstvenike, nitko ne zna kakav je ovo morski pas

Dubokomorski morski pas bizarnog izgleda, izbuljenih očiju i uznemirujućim osmjehom poput ljudskog, nedavno je izvučen iz dubina kraj obale Australije.

Stručnjaci za morske pse nisu sigurni kojoj bi točno vrsti taj morski pas mogao pripadati, tako da zasad sve o tom morskom psu ostaje u domeni misterija.

Tajanstvenog morskog psa je s dubine od oko 650 metara, u blizini obale Novog Južnog Walesa u Australiji, uhvatio ribar koji se na internetu predstavlja kao Trapman Bermagui.

Bermagui je na Facebooku 12. rujna podijelio fotografiju tog morskog psa. Na slici se vidi da neobični morski pas ima tamnu kožu grubu poput brusnog papira, veliku šiljastu njušku, velike ispupčene oči i otkrivenu bisernu bjeloočnicu.

Šaroliki komentari

Neobične osobine morskog psa brzo su privukle pozornost znatiželjnih korisnika Facebooka, koji su bili, ili zadivljeni, ili prestravljeni njegovim izgledom.

Jedan je korisnik u komentaru napisao da je taj morski pas “stvorenje iz noćnih mora”, dok je drugi napisao da mu je “zlobni osmijeh” stvorenja izazvao “veliku jezu”.

Neki su se pak šalili na račun izgleda životinje, nagađajući da morski pas nosi “lažne zube” ili da se smiješi nakon što su mu konačno skinuli protezu.

U komentarima je, međutim, bilo i nagađanja kojoj vrsti pripada taj morski pas. Najčešća pretpostavka bila je da je primjerak brazilskog morskog psa (Isistius brasiliensis) poznatog i kao “rezača kolačića” (engl. cookicutter), koji je ime dobio po karakterističnim tragovima ugriza koje ostavlja na većim životinjama. Druge pretpostavke uključivale su morskog psa goblina (Mitsukurina owstoni) ili vrstu morskog psa svjetiljke (Etmopteridae).

Ribar misli da zna što je ulovio

Međutim, Trapman Bermagui se nije složio s nagađanjima. Uopće nije rezač kolačića. To je morski pas grube kože, poznat i kao morski pas gutljar, rekao je taj ribar za magazin Newsweek.

Morski pas gutljar (Centrophorus moluccensis) vrsta je koja pripada skupini morskih pasa dubokog mora koji se nalaze diljem svijeta, prema američkom Institutu za istraživanje morskih pasa.

Dio znanstvenika se ne slaže

No, neke stručnjake za morske pse nije uvjerila ribičeva identifikacija.

Izgleda mi kao dubokomorski morski pas zmaj (Dalatias licha), koji je poznat u vodama Australije. Iako je teško reći sa sigurnošću ako ne možete vidjeti cijeli primjerak, rekao je za Newsweek Christopher Lowe, direktor Shark Laba na Kalifornijskom državnom sveučilištu.

Dean Grubbs, morski biolog i stručnjak za morske pse sa sveučilišta Florida State, iznio je pak drugačiji zaključak.

Grubbs je sumnjao da je mrtvi morski pas bio pseća riba (Centroscymnus owstonii), vrsta morskog psa spavača iz iste obitelji kao i grenlandski morski psi (Somniosus microcephalus), piše Newsweek.

Također je moguće da morski pas pripada nikad prije viđenoj vrsti, rekao je Lowe.

Stalno otkrivamo nove vrste dubokovodnih morskih pasa i mnogi izgledaju vrlo slični jedni drugima, istaknuo je.

Dio znanstvenika smatra da je ribar pravilo prepoznao vrstu

Međutim, drugi stručnjaci vjeruju da je Trapman Bermagui ipak bio na mjestu.

To je morski pas gutljar, rekla je za Live Science Brit Finucci, ribarski znanstvenik s Nacionalnog instituta za istraživanje vode i atmosfere na Novom Zelandu, koja se specijalizirala za dubokomorske morske pse. Međutim, nejasno je kojoj točno vrsti u ovoj skupini pripada, dodala je.

Charlie Huveneers, znanstvenik za morske pse sa Sveučilišta Flinders u Australiji, rekao je za Live Science da se slaže s Finuccijinom identifikacijom i da je životinja najvjerojatnije morski pas gutljar.

U prošlosti su morski psi gutljari bili meta ribara u Novom Južnom Walesu, zbog ulja iz jetre, rekala je Finucci. Većina morskih pasa gutljara vrlo je osjetljiva na prekomjerno iskorištavanje u ribolovu i kao rezultat toga, neke su vrste sada vrlo ugrožene i zaštićene u Australiji, javlja Zimo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...