Nova pravila donose pogodnosti, rastu stipendije studentima

Krajem kolovoza zaključeno je javno savjetovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja o Nacrtu prijedloga novog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na državnu stipendiju na temelju socioekonomskog statusa.

Najvažnija novost je povećanje stipendije s dosadašnjih 1200 kuna na 1506,90 kuna. Riječ je o najnižem iznosu stipendije, a ministar može u natječaju propisati i dodjelu većeg mjesečnog iznosa stipendije i/ili dodjelu stipendija u većem broju mjesečnih rata. Vladinim paketom mjera povećan je i broj stipendija za 2000 te će ih u ovoj godini biti dodijeljeno 12.000.

Važna izmjena vezana je uz dohodovne kriterije za dodjelu bodova na temelju kojih se formiraju rang-liste.

Iznos cenzusa povišen je u skladu s rastom proračunske osnovice, a koja je za 2022. utvrđena u iznosu od 3326 kuna. Također, povećan je broj bodova koji se dodjeljuju prema socioekonomskim uvjetima.

Po novome je proširen krug korisnika koji imaju pravo na dodatne bodove, a to su: studenti deficitarnih zanimanja, kategorizirani sportaši i mladi daroviti umjetnici. U javnoj raspravi istaknut je prijedlog da se u krug osoba koje ostvaruju dodatne bodove dodaju djeca razvedenih roditelja (uključujući djecu iz izvanbračnih zajednica) te oni koji žive u obitelji samo s jednim roditeljem, piše Tportal.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...