Od danas važna promjena na tekućim računima

Od danas se na iznos prešutnog prekoračenja na tekućim računima primjenjuje ograničenje efektivne kamatne stope na isti način kako je to propisano i za dopuštena prekoračenja, kazao je izvjestitelj Kluba zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu za novu Direktivu o potrošačkim kreditima, doc. dr. sc. Tomislav Sokol.

Dobra je to vijest za gotovo milijun i osamsto tisuća potrošača u Republici Hrvatskoj kojima je odobreno prešutno prihvaćeno prekoračenje na tekućem računu, piše Sokol u priopćenju.

“Banke danas počinju primjenjivati ograničenja efektivne kamatne stope na postojeća prešutna prekoračenja, a to će u praksi značiti niže troškove ‘minusa’ na tekućim računima.

Radi se o značajnom sniženju s obzirom na to da je prema podacima Hrvatske udruge banaka prosječna kamatna stopa na prešutna prekoračenja dosad iznosila 10.97 posto, a od danas će ona iznositi maksimalno 7.31 posto”, kazao je Sokol.

“Osim snižavanja kamatne stope, Memorandum o razumijevanju u vezi prekoračenja po tekućem računu donosi i druge pogodnosti za potrošače, od kojih je svakako najznačajnija ta da će banke morati najkasnije do 30. rujna iduće godine ponuditi potrošačima prelazak iz prešutnog u dopušteno prekoračenje koje je povoljnije za potrošače”, istaknuo je Sokol.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...