Ovo je najtoplije ljeto zabilježeno u Europi! Temperatura u kolovozu 1,72°C iznad prosjeka

Ljeto (lipanj-kolovoz) 2022., obilježeno s nekoliko toplinskih valova i ozbiljnom sušom povezanom s globalnim zatopljenjem, bilo je najtoplije ikad zabilježeno u Europi, objavila je u četvrtak europska služba za klimatske promjene Copernicus.

Prosječne temperature bile su “najviše, kako za mjesec kolovoz, tako i za cijelo ljeto”, premašivši za tri mjeseca za 0,4°C one iz 2021., što je predstavljalo prethodni rekord, navodi Copernicus u priopćenju za javnost.

Temperature su bile “oko 1,34°C iznad prosjeka ljeta u razdoblju 1991-2020”, dodaje Copernicus.

Samo u mjesecu kolovozu temperature su bile “daleko najviše” dosad zabilježene i iznosile su “1,72°C iznad prosjeka 1991-2020”.

“Intenzivan niz toplinskih valova diljem Europe, zajedno s neuobičajenim sušnim uvjetima, doveo je do ljeta ekstrema, s rekordno visokim temperaturama, sušama i požarima”, navodi znanstvenica europskog instituta Freja Vamborg.

“Suša i požari u mnogim dijelovima Europe utjecali su na društvo i prirodu na razne načine”, istaknula je, podsjetivši da je “prethodni rekord bio star samo godinu dana”.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...