Ozbiljan kaos u malim dućanima nakon Vladine odluke, neki maknuli robu s ograničenim cijenama

“Situacija u našim trgovinama je, najblaže rečeno, kaotična”, opisao je prvog dana primjene Vladine odluke o ograničavanju cijena situaciju u domaćim malim trgovinama vlasnik trgovine i član vodstva Saveza udruga malih trgovaca (SUMT).

“S polica moje trgovine u subotu sam uklonio sve proizvode kojima je Vlada ograničila cijene jer bi isticanjem cijena koje je Vlada utvrdila prekršio Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u dijelu u kojem je zabranjeno prodavati proizvod ispod nabavne cijene”, kazao je Robert Fućak za Jutarnji list.

Na pitanje znači li to da je ta Vladina odluka u suprotnosti sa Zakonom o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, Fućak odgovara potvrdno. U Vladi bi se, dodaje, trebali zbrojiti i donijeti novu odluku.

Neki su maknuli proizvode s polica

“Kada je u pitanju primjena Vladine odluke, među članicama Saveza udruga malih trgovaca, a mi imamo 380 članova, informacije s terena govore da postoje tri pristupa toj odluci. Neki su, poput mene, uklonili sporne proizvode s polica, neki su istaknuli nove cijene, a neki su ostavili stare”, navodi Fućak.

Dodaje kako ni veliki trgovački lanci, prema saznanjima SUMT-a ne znaju kako sprovesti Vladinu odluku o ograničavanju cijena dijela prehrambenih proizvoda, a da pritom ne prekrše Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

Inspektori kontroliraju poštivanje odluke

“Državni inspektorat kao inspekcijsko tijelo postupa sukladno zakonskim i podzakonskim aktima, a tako će biti i u slučaju Vladine odluke o graničenju cijena određenih prehrambenih proizvoda. Inspekcijski nadzori obavljaju se sukladno Planovima rada te zaprimljenim prijavama”, poručeno je Jutarnjem iz DIRH-a.

Inspektori su u nadzoru trgovina poštivanje spomenute Vladine odluke dužni, osim kada je riječ o istaknutim cijenama, provjeriti i u dijelu koji se odnosi na propisane marže.

Prvi dan primjene Vladine odluke donio je i ograničenja količina dijela proizvoda na koje se ona odnosi. Vlasnik trgovačkog lanca Boso Bosiljko Stanić potvrdio je da je u svojim trgovinama ograničio prodaju šećera na dva kilograma po kupcu, prenosi Telegram.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...