Pariz kreće u borbu s energetskom krizom: Eiffelov toranj gasi svjetla sat vremena ranije

Zbog uštede energije za vrijeme zime koja je pred nama Pariz će gasiti svjetla Eiffelova tornja sat vremena ranije nego što je uobičajeno, snizit će temperaturu vode u gradskim bazenima i odgoditi početak grijanja u javnim zgradama, najavila je u utorak pariška gradonačelnica Anne Hidalgo.

Svrha tih mjera je ispuniti ciljeve koje je zacrtao predsjednik Emmanuel Macron, a odnose se na to da industrija, kućanstva i općinske vlasti smanje potrošnju energije za 10 posto, s obzirom na rusko smanjenje opskrbe plinom i na cijene energenata.

Zemlje u cijeloj Europi pokušavaju pronaći načine koji će im omogućiti smanjenje potrošnje energije i popunjavanje skladišta plinom u slučaju potpunog prekida isporuke.

Francuska nije toliko ovisna o ruskome plinu u odnosu na neke susjedne države, no rekordan broj prekida rada nuklearnih reaktora i Francusku je primorao na uvoz energenata, što jača pritisak na tržišta električne energije.

Unatoč svemu tome Hidalgo je rekla da će “Francuska uvijek biti grad svjetlosti”.

Najprepoznatljiviji simbol Pariza, Eiffelov toranj trenutačno je osvijetljen do 1 sat ujutro posebnim sustavom rasvjete koji mu daje treperavi zlatni sjaj. Gašenje svjetla u 23.45 omogućilo bi 4-postotno smanjenje potrošnje energije.

Hidalgo je najavila i da će se od 23. rujna rasvjeta u javnim zgradama u Parizu gasiti u 22 sata, a temperatura vode u javnim bazenima smanjit će se s 26 na 25 Celzijevih stupnjeva.

Grijanje u javnim zgradama bit će spušteno na 18 Celzijevih stupnjeva. Račun za energiju glavnog grada Francuske ove će godine iznositi 90 milijuna eura, što je 35 milijuna više nego inače.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...