Porezna uprava ima novu mobilnu aplikaciju. Evo za što će vam sve koristiti

Na portalu e-Građani poboljšane su usluge ePorezna i e-Dnevnik za roditelje, izvijestili su u petak iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

S novom verzijom aplikacije mPorezna nastavlja se s poboljšanjem korisničkog iskustva poslovnih subjekata koji sada jednostavno i brzo mogu dodjeljivati i ažurirati ovlaštenja za pristup podacima i time štede vrijeme i olakšava im se poslovanje, naglasio je državni tajnik tog ureda Bernard Gršić.

Objavljena je nova verzija mobilne aplikacije mPorezna koja omogućava upravljanje ovlaštenjima i dostupna na Google Play Store-u, App Store-u i AppGallery. Ovlaštenja mogu dodijeliti i ažurirati građani, zakonski zastupnici u poslovnim subjektima te ostali ovlaštenici s postojećim ovlaštenjem, a za dodjelu ovlaštenja dovoljno je prijaviti se bilo kojom NIAS vjerodajnicom (osobni i poslovni certifikati, tokeni poslovnih banaka te korisnička imena i lozinke).

Nove funkcionalnosti omogućuju poreznim obveznicima prijavu i korištenje usluga za poslovne subjekte u kojima su zakonski zastupnici te dodjelu i ažuriranje ovlaštenja. Također, računovodstveni servisi i ostali opunomoćenici sada mogu koristiti usluge mPorezne za porezne obveznike za koje imaju dodijeljena ovlaštenja.

U priopćenju se podsjeća i kako je broj usluga na portalu e-Građani trenutno 104 te se kontinuirano radi na uspostavi novih usluga. Također ističu da su među najčešće korištenim uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje, a od ovog tjedna potvrda o statusu učenika može se preuzeti iz aplikacije e-Dnevnik na portalu e-Građani. Tom je e-uslugom omogućeno izdavanje potvrda o trenutnom statusu školovanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prijava je moguća sa AAI(autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava) identitetom (za učenike, podaci kojima se ulazi u e-Dnevnik) ili pristupnim podacima u sustavu e-Građani (roditelji preko ePass korisničkog imena i lozinke, bankovnih tokena ili mobilnih aplikacija, smart kartica, elektroničke osobne iskaznice – eOI itd.)

Broj jedinstvenih korisnika na portalu e-Građani je blizu 1.7 milijuna, dok ukupni broj prijava prelazi 108 milijuna, što zapravo znači da su toliko puta manje građani išli do nekog šaltera.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...