Porezna uprava ima novu mobilnu aplikaciju. Evo za što će vam sve koristiti

Na portalu e-Građani poboljšane su usluge ePorezna i e-Dnevnik za roditelje, izvijestili su u petak iz Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

S novom verzijom aplikacije mPorezna nastavlja se s poboljšanjem korisničkog iskustva poslovnih subjekata koji sada jednostavno i brzo mogu dodjeljivati i ažurirati ovlaštenja za pristup podacima i time štede vrijeme i olakšava im se poslovanje, naglasio je državni tajnik tog ureda Bernard Gršić.

Objavljena je nova verzija mobilne aplikacije mPorezna koja omogućava upravljanje ovlaštenjima i dostupna na Google Play Store-u, App Store-u i AppGallery. Ovlaštenja mogu dodijeliti i ažurirati građani, zakonski zastupnici u poslovnim subjektima te ostali ovlaštenici s postojećim ovlaštenjem, a za dodjelu ovlaštenja dovoljno je prijaviti se bilo kojom NIAS vjerodajnicom (osobni i poslovni certifikati, tokeni poslovnih banaka te korisnička imena i lozinke).

Nove funkcionalnosti omogućuju poreznim obveznicima prijavu i korištenje usluga za poslovne subjekte u kojima su zakonski zastupnici te dodjelu i ažuriranje ovlaštenja. Također, računovodstveni servisi i ostali opunomoćenici sada mogu koristiti usluge mPorezne za porezne obveznike za koje imaju dodijeljena ovlaštenja.

U priopćenju se podsjeća i kako je broj usluga na portalu e-Građani trenutno 104 te se kontinuirano radi na uspostavi novih usluga. Također ističu da su među najčešće korištenim uslugama ePorezna i e-Dnevnik za roditelje, a od ovog tjedna potvrda o statusu učenika može se preuzeti iz aplikacije e-Dnevnik na portalu e-Građani. Tom je e-uslugom omogućeno izdavanje potvrda o trenutnom statusu školovanja za učenike osnovnih i srednjih škola.

Prijava je moguća sa AAI(autentikacijska i autorizacijska infrastruktura sustava) identitetom (za učenike, podaci kojima se ulazi u e-Dnevnik) ili pristupnim podacima u sustavu e-Građani (roditelji preko ePass korisničkog imena i lozinke, bankovnih tokena ili mobilnih aplikacija, smart kartica, elektroničke osobne iskaznice – eOI itd.)

Broj jedinstvenih korisnika na portalu e-Građani je blizu 1.7 milijuna, dok ukupni broj prijava prelazi 108 milijuna, što zapravo znači da su toliko puta manje građani išli do nekog šaltera.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...