Predstavljanje knjige o Petru Loriniju u Salima

Sveučilište u Zadru i Općina Sali pozivaju vas na predstavljanje knjige Petar Lorini: učitelj i utemeljitelj suvremenoga hrvatskoga morskog ribarstva, koje će se održati u Općinskoj dvorani u Salima u ponedjeljak, 19. rujna 2022. s početkom u 17:30 sati.

Petar Lorini (Sali, 30. travnja 1850. – Beograd, 17. srpnja 1921.) je jedan od najistaknutijih učitelja i pedagoških pisaca u Dalmaciji te vrhunski stručnjak za morsko ribarstvo na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće. Rodom iz Sali na Dugom otoku, a životom i djelovanjem povezan s mnogim hrvatskim i drugim gradovima i selima na jadranskoj obali od Trsta do Kotora, Petar Lorini bio je uronjen u samo esenciju društveno-gospodarskog sustava toga dijela Sredozemlja.

U svojim je rodnim Salima, nedugo nakon namještenja za pučkog učitelja, uveo nastavu na hrvatskom jeziku 1873. Stoga je s pravom u prigodi 100. obljetnice tog događaja osnovna škola u Salima imenovana po njemu. Iz radova u knjizi jasan je vizionarski pogled Lorinija koji je očito u mnogim pogledima bio ispred svog vremena te stoga ova knjiga ima i posve suvremeni utjecaj obzirom da su brojne njegove ideje i preporuke i danas aktualne.

O knjizi će govoriti rektorica Sveučilišta u Zadru prof dr. sc. Dijana Vican, recenzent knjige izv. prof dr. sc. Ivan Župan i urednik prof. dr. sc. Josip Faričić. U programu sudjeluje Dječji zbor Osnovne škole Petar Lorini u Salima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...