Proslava 40 godina djelovanja klape Kali; Kroz nju su prošla dvadeset i tri pjevača…

3. rujna u Kalima biti obilježeno 40 godina djelovanja klape Kali.

Sve je počelo 1982. godine sedmog rujna.

Ondašnja mjesna zajednica Kali dala je odobrenje da se može osnovati klapa Kali, podupirući klapu i njezino djelovanje. Počelo se  vježbati, a  formirana klapa je  odmah počela sa nastupima na oba otoka – Ugljanu i Pašmanu.

1983. godine klapa Kali je nastupila na 17. Omiškom festivalu dalmatinskih klapa i osvojila nagradu kao najbolji debitanti. Poslije toga klapa Kali je još šest puta nastupila na  istom festivalu i zabilježila uspjeh još jednog sudjelovanja u finalu, 20. Omiškog festivala dalmatinskih klapa.

Tijekom godina sudjelovala je na svim smotrama dalmatinskih klapa Zadarske županije kao i na smotrama u  inozemstvu u Austriji, Sloveniji i Italiji. Za prvih pet godina djelovanja klapa je snimila svoj prvi nosač zvuka – kasetu “Znaš li di su Kali”, a kasnije i CD sa istim naslovom. Povodom obilježja dugogodišnjeg djelovanja napravljeno je drugo izdanje CD-a Klape Kali sa naslovom “Znaš li di su Kali”.

Kroz četrdeset godina djelovanja klape, prošla su dvadeset i tri pjevača, neki duže, a neki kraće vrijeme. Članovi klape su većinom bili muškarci sa iznimkom jedne dame Željke Zelenčić.

Klapa i danas održava kontinuitet pjevanja dalmatinskih pjesama i njeguje izvorno klapsko pjevanje.

Marinko Rušev – Bepo je izbornik i glazbeni voditelj klape od njena osnutka, pa do danas.

Obljetnica će se proslaviti u prostorima restorana Pescatore (Put Vele Luke 2), 3. rujna s početkom u 18 sati.

Milena Dundov je osmislila program koji je podijeljen na 2 dijela.

U prvom dijelu programa prisjetiti ćemo se iznimnih momenata njihova djelovanja i prisutnosti u kulturnom i društvenom životu Kali. Izmjenjivati će se klapsko pjevanje domaćina i njihovih gostiju, ženske klape Lavandiere iz Preka i klape Munita. Recitirati će se pjesme naših pjesnika koji su stvorili izniman opus neprocjenjive čakavske lirike, pjesme Joje Ricova, Milene Rakvin Mišlov, Slavka Perovića, te Zorana Perina Đoa.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...