Samo mlijeko je poskupjelo za 50 posto; Proizvođači paškog sira: “Tražimo smanjenje PDV-a!”

Suša na pašnjacima, suša na žitnicama i poskupljenje stočne hrane, ali i energenata za preradu, pa i ambalaže potaklo je paške proizvođače sira da kroz nekoliko dana idu sa zahtjevom prema Vladi, prenosi RTL.

“Zajedno s udrugom Hrvatske male mljekare odlučili smo ići prema Vladi s inicijativom za smanjivanje PDV-a na sve mliječne proizvode”, kaže predsjednica Udruge proizvođača sira otoka Paga, Martina Pernar Škunca.

“Za sada su samo od svih mliječnih proizvoda jedino konzumno mlijeko i maslac oslobođeni PDV-a. Međutim, drugi proizvodi poput jogurta, poput kiselog mlijeka, sira, skute, nisu oslobođeni. Znači i dalje imamo tu jednu enormno visoku stopu od 25 posto”, tvrdi direktor Sirane Gligora, Šime Gligora.

Dobar dio zemalja EU koje imaju veliku proizvodnju poznatih sireva PDV drže nisko poput Njemačke, Portugala, Francuske, Poljske, Italije i Španjolske. Irska i Malta imaju nultu stopu PDV-a na sir.

Zbog rasta cijene mlijeka, ali isto tako i troškova proizvodnje već je poskupio i sir. Korekcija cijena je do sada bila minimalna, a koliko će još rasti pitaju se i sami proizvođači. Građani se pitaju hoće li paški sir kao delikatesa postati još jedna namirnica koja će im postati nedostupna

Procjena je da bi već sada sir trebao biti skuplji za 20 do 30 posto, ali u dvjema najvećim otočnim siranama libe se većih poskupljenja od 10 posto jer će izgubiti kupce.

“Samo mlijeko je naraslo već skoro 50 posto. A da ne kažem svi ostali energenti. Za proizvodnju sira vi trebate veliki utrošak energije, struje plina, vode”, objašnjava Gligora.

“Pokušali smo nekako utjecati na te velike troškove tako da smo ugradili solarne panele, pa smo tu zabilježili velike uštede na električnoj energiji”, kaže Pernar Škunca.

Ukupno 13 najvećih otočnih proizvođača vjeruje da im samo niži PDV može osigurati konkurentnost i mjesto u potrošačkoj košarici građana.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...