Sindikalist: “Turističke radnike u Hrvatskoj će zadržati veće plaće, a ne strategija”

Održivog turizma nema bez kvalitetnih i dobro plaćenih stručnih radnika, kaže u razgovoru za Hinu predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske (STUH) Eduard Andrić, koji upozorava da plaće u turizmu još uvijek zaostaju i 20 posto za prosječnim plaćama u Hrvatskoj.

Nastavi li se odljev radnika u inozemstvo, turizam će teško moći biti održiv, jer održivost čine i ljudi – kvalitetni radnici kojih godinama u hrvatskom turizmu nedostaje, ističe Andrić, koji smatra da ih neće zadržati “nikakva strategija, nego veće plaće”.

“Očekivanja su nam posebice u dijelu zakona o stalnim sezoncima i radu na neodređeno vrijeme. Vidjet ćemo hoće li proći izmjene po kojima bi stalni sezonac dobivao ugovor na neodređeno vrijeme i primao stalnu naknadu, a za vrijeme kad nema posla mogao bi se zaposliti kod drugog poslodavca koji bi plaćao doprinose i išao bi mu i staž. Nakon toga vratio bi se kod svog poslodavca kad ima posla”, iznosi Andrić.

Komentira i da poslodavcima u krizi sigurno nije lako podizati plaće jer pandemija, inflacija i posebice porast cijene energenata i svih drugih smanjuju tu mogućnost, dok za ono što su podigli u zadnjih godinu-dvije kaže da nije dovoljno.

“Poznato je da su plaće u Hrvatskoj općenito među najnižima u EU, na četvrtom mjestu odozdo, pa tako i u turizmu, a i ono što ćemo ove godine zaraditi od turizma bit će više ‘fiktivno’, na papiru, prihodi će biti niži, a i to što će se kao više zaraditi zapravo je već potrošeno u inflaciji”, dodaje Andrić.

“Već dugo godina svjedoci smo urušavanja tržišta rada u djelatnostima turizma i ugostiteljstva koja zapošljavaju značajan broj radnika u Hrvatskoj (oko 100 tisuća ih je bilo prijavljenih u srpnju). Tu je velika nesigurnost radnog mjesta zbog sezonalnosti posla, plaće su i dalje u prosjeku i 20 posto niže od prosječnih plaća ostalih radnika u Hrvatskoj i ne mogu osigurati podmirivanje osnovnih životnih potreba.

Radnici rade u izuzetno teškim uvjetima, u sezoni i 60 i više sati tjedno, bez stanki i odmora, većinom ne znajući što ih čeka od jeseni i zimi. Zbog svega toga turizam je postao prijelazni sektor u kojemu radnici ostaju dok ne pronađu drugi posao, pa je budućnost radnika u turizmu ozbiljno ugrožena”, upozorava Andrić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...