Skoro nema kilograma kave ispod 90 kuna, a bit će još i skuplja. Razlog? Mraz pa suša u Brazilu…

Kava je u zadnje vrijeme poskupjela.

Ne samo u kafićima, gdje je veliki macchiato u središtu Zagreba i 14 kuna, a u kvartovskim kafićima rijetko ispod 12 kuna, nego i dućanima.

RTL je provjerio cijene kave po dućanima i kilogram je u prosjeku između 90 i 100 kuna.

Ima, i nešto jeftinije, ali sve rjeđe, dok pojedine vrste kave premašuju i 100 kuna po kilogramu.

Tako se u ponedjeljak u pojedinim trgovinama Frankova ciglica prodavala po redovnoj cijeni za 25 kuna (ili skoro 100 kn/kg), Frankova jubilarna kava bila je 42 kuna u pakiranju od 400 grama (ili 105 kn/kg), Barcaffe se prodavao za 96 kn/kg, Arabesca Minas za 93 kn/kg, nešto jeftinije bile su Gloria Minas (88 kn/kg, Zlatna Džezva (95 kn/kg) te Anamaria Minas (88 kn/kg), dok je Lavazza Qualita Rossa dosezala cijenu i od 160 kn/kg.

Samo na akcijama mogu se dohvatili kilogrami od oko 70 kuna.

Iz Koordinacije proizvođača, prerađivača i distributera kave Hrvatske udruge poslodavaca potvrdili su, cijena sirove kave na svjetskom tržištu konstantno raste od početka 2021. godine.

“A to je povezano s izrazito dugim sušnim razdobljem u Brazilu, kao najvećem proizvođaču kave. Dodatni skok uzrokovan je pojavom mraza sredinom srpnja 2021. godine, također u Brazilu, da bi to u kombinaciji sa sušom tijekom prošle i ove godine značajno utjecao na urod 2022./2023., koji je uvelike ispod rekordnog uroda u sezoni prije”, navode u svom odgovoru iz HUP-a u čijoj su koordinaciji predstavnici Francka, Nestlé Adriatica, Arabesce, Atlantica, Anamarije Company te Franje.

Mraz i dugotrajna suša razlog je što je na svjetskom tržištu manje sirove kave, to je potaknulo drastično povećanje cijena ove osnovne sirovine koja tijekom cijele godine poskupljuje te će s poskupljenjem i dalje nastaviti.

“Naime, ovaj značajan troškovni udar porasta cijena sirovih kava za 100% na godišnjoj razini, dosegnuo je najveću razinu unatrag deset godina”, naveli su iz koordinacije HUP-a.

Cijene se neprestano prate, ali već sad predviđaju da će dodatni rast cijena sirovih kava na svjetskom tržištu u narednom razdoblju ovisiti o količini padalina u zemljama uzgoja, prije svega Brazilu.

“A padalina u Brazilu u zadnjih mjesec dana praktički i nije bilo, što se automatski reflektira na kretanje burzi prema gore, a shodno tome i nastavku ovako visokih cijena sirovih kava, jer ako ćemo svjedočiti ovako sušnom razdoblju i u nastavku ove godine, onda je urod 2023./2024. značajno ugrožen, što bi bio još jedan veliki udarac za proizvođače kave”, navode u svom odgovoru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...