Šokirana razgovorom za posao u jednoj zadarskoj trgovini: “Pitali su me planiram li djecu, imam li dijagnozu, gdje mi muž i otac rade…”

Teško da netko nije imao iskustvo razgovora za posao. Oni se organiziraju da bi poslodavac vidio je li osoba zadovoljava uvjete za radno mjesto, a potencijalni budući zaposlenik jesu li radno mjesto ili tvrtka u granicama njegovih očekivanja.

Primjer loše prakse razgovara za posao objavljen je u Facebook FB grupi “Crna lista poslodavaca, djelatnika, prevaranata i upita za poslove”. Žena je ispričala svoje iskustvo koje može poslužiti kao upozorenje na lošeg poslodavca.

Prenosimo ga u nastavku:

– Ovo je moje iskustvo s razgovora za posao u kadrovskom odjelu… u Zadru. Prijavila sam se na oglas za radno mjesto operaterke narudžbi. To je bilo prije dvije godine, prije trudnoće. Kad sam došla na razgovor pitali su me jesam li zainteresirana raditi kao slagač polica. Rekla sam da jesam.

Nakon toga je došao gospodin koji je preuzeo razgovor s kandidatima od gospođe koja je zašutjela i ni riječi nije rekla, žena je doslovno gledala u jednu točku na papiru i nije dizala glavu, što mi je bilo jako čudno. Najprije su krenula normalna pitanja vezana za informacije u CV-u koje su bile navedene, vozačka dozvola, strani jezici itd… Djelovalo je sasvim normalno kao i na svakom drugom razgovoru…

No, tad sam doživjela najčudnije iskustvo vezano za razgovor. Pitanja su bila sljedeća: imam li muža? Imam li djecu? Planiram li imat djecu? Gdje mi muž radi? Gdje mi otac radi? Koji obrt otac ima? Da li dobro posluje? Da li imam zdravstvenih problema? Da li imam kakvu dijagnozu i koju? Koliko ljudi u mom kućanstvu živi? Tko je od moje obitelji zaposlen, a tko nije? Iskreno, nikad to u životu nisam doživjela, a prošla sam jako puno intervjua za posao.

Smatram da je takva pitanja čak i protuzakonito pitati i ne znam zašto si je to taj gospodin dozvolio… Bilo je još 10-tak djevojaka koje su bile na razgovoru isti taj dan i sve ih je isto pitao. Ovo pišem čisto da znate ako se itko ikad bude našao u situaciji da tamo ode na razgovor. Meni je to bilo jako neugodno iskustvo…, piše Dalmatinka koja se bila prijavila na radno mjestu u Zadru, prenosi Dalmacija Danas.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...