Spavanje manje od šest sati ima velike utjecaje na mozak, neke mogu biti i kobne. Evo koje…

Odavno je svima poznato koliko je san važan za pravilno funkcioniranje, koncentraciju, motivaciju i uspješno odrađivanje dnevnih obaveza, ali unatoč čestim upozorenjima i savjetima, ljudi se ne pridržavaju onog pravila da spavaju otprilike 8 sati za zdravlje organizma, već gledaju serije dugo u noć, ostaju na druženjima do kasno, tipkaju na mobitel…

Liječnica Rebecca Robbins objasnila je što se događa u mozgu kada mu dajemo samo šest i manje sati sna i kako veliku razliku može napraviti i samo jedan sat više.

“Ako jednu noć spavate osam sati, a već iduću šest i tako mijenjate ritam, vi zapravo šaljete mozgu poruku da se prilagođavate drugoj vremenskoj zoni. Svaki sljedeći odlazak u krevet postaje izazov za njega i zbunjujete ga. Toksini koje mozak tada ispušta mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija i problema poput demencije.”

Također, istraživanja su pokazala da oni koji ne spavaju dovoljno imaju veće šanse za oboljeti od gripe i raznih viroza jer imunitet pada i postajete osjetljiviji.

Imati točan raspored odlaska u krevet i buđenja ključno je u održavanju zdravlja. “Mnogi misle da samo djeca trebaju dobru rutinu spavanja, ali trebaju je i odrasli.”

Liječnica Robbins predlaže da ne koristite mobitel prije spavanja već odvojite nekoliko minuta za meditaciju i nakon toga utonete u san. Također, ako se slučajno budite tijekom noći, nemojte uzimati mobitel u ruke. Pokušajte sjesti, prekrižiti noge i odraditi meditaciju, prenosi Večernji.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...