Spomendan pripojenja Zadra matici Hrvatskoj, Dukić: “Trebamo krenuti naprijed bez podjela i razlika”

U povodu državnog spomendana 25. rujna, Dana donošenja Odluke o sjedinjenu Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom, značajnog za očuvanje jedinstvenosti hrvatskog teritorija, izaslanstvo Grada Zadra, predvođeno gradonačelnikom Brankom Dukićem položilo je jutros vijenac na Spomen obilježje na Narodnom trgu. Pridružio im se i župan Božidar Longin.

Time je odana počast i izražen pijetet svim palima i civilnim žrtvama u borbi protiv fašizma i nacizma, za slobodni Zadar i domovinu Hrvatsku.

25. rujna obilježava se kao spomendan u Republici Hrvatskoj od rujna 2005. godine.

To je Dan donošenja Odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i otoka s maticom zemljom Hrvatskom. Toga je datuma 1943. godine u Pazinu zasjedao pokrajinski Narodnooslobodilački odbor za Istru, kada je  donesena i potvrđena Odluka o pripajanju  Istre, Rijeke, Zadra i otoka matici zemlji Hrvatskoj.

“Obilježavamo pripojenje Zadra Hrvatskoj i odajemo počast svim onima koji kroz zadnje stoljeće zadnje sudjelovali u pripajanju Zadra matici zemlji. Želimo odati počast i svim žrtvama. Ono što nama mora biti najsvetije, najvažnije je činjenica da imamo Hrvatsku koju smo čekali stoljećima. Domovinski rat je jedna okosnica na kojoj se svi nalazimo, trebamo krenuti naprijed bez nekakvih podjela i razlika”, kazao je ovom prigodom gradonačelnik Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...